IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците осребриха 1,86 млн. лв. от дялови участия на КТБ

Росен Ангелчев и Лазар Илиев може би вече работят по съставянето на финансовия отчет на банката за 2014 г.

10:09 | 19.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

1 862 687,40 лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от дялови участия през изминалата седмица. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 12-16 октомври, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На практика постъпилата сума по сметките на изпадналия в несъстоятелност кредитор е в размер на общо 2 798 664,46 лв. Други 816 890,69 лв. са вземания от юридически лица по дължими от тях кредити, 90 187,36 лв. – от заеми, отпуснати на физически лица, а 26 739,50 лв. са класифицирани в графа „Други“.

Сумата от малко над 1,86 млн. лв. е събрана от осребрени участия на КТБ като акционер. Не е ясно дали цялата сума представлява дивидент, който е дължим на банката в качеството й на акционер – обстоятелство, което се споменава в седмичния отчет.

Тъй като в документа всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, не става ясно кое е въпросното акционерно дружество, от което КТБ има да получава дивидент, дали той вече е преведен и дали е равен на въпросните малко над 1,86 млн. лв.

Освен това не е известно и срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, спрямо кои пристъпват към изпълнение на особени залози, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори. Водят се й действия спрямо солидарните длъжници по договори за кредити.

Предстои да разберем дали синдиците на КТБ ще изготвят годишен отчет за дейността на банката и дали той ще бъде заверен от одитор. В средата на юли 2015 г. регулаторът задължи банката да оповести заверения си отчет за 2014 г., както и одиторския доклад.

В последния седмичен отчет пише също, че Ангелчев и Илиев са изпратили писмо до ФГВБ „във връзка със съставяне, проверка и заверка на регистриран одитор на годишен финансов отчет за 2014 г. на КТБ АД (н)“. Но от текста не става ясно дали такъв е изготвен, дали е проверен и заверен и от кого.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които КТБ е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Добра работа на синдиците! Вече се виждат резултати от тяхната работа! Стискам им палци да успеят да съберат повече пари от пирамидата на Цветан Василев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vale1
преди 8 години
Това е точно дивидента от БТХ - ама защо го получават чак сега ,като БТХ го приведоха преди 2 месеца. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още