IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синтетика не разпредели дивидент от печалбата за 2016 г.

Нетната печалба от дейността е в размер на 9,6 млн. лв.

10:36 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Акционерите на Синтетика одобриха предложението на Съвета на директорите от печалбата през 2016 г. да не бъде разпределян дивидент, става ясно от протокола от общото събрание на дружеството на 27 юни, разпространен чрез БФБ - София. 

Дружеството реализира нетна печалба от дейността си в размер на 9,6 млн. лв. Част от печалбата в размер на 178,5 хил. лв. се разпределя във фонд „Резервен“. Останалите 9,4 млн. лв. ще бъдат отнесени по сметка „Неразпределени печалби от минали години“. Дивидент няма да се разпределя.

Консолидираната печалба на Синтетика се свива със 78% на годишна база през първото тримесечие до 541 хил. лв. спрямо 2,5 млн. лв. през първите три месеца на 2016 г. Приходите от производствена дейност също отчитат значителен спад, като през трите месеца до март намаляват до 1,9 млн. лв. спрямо 50,9 млн. лв. година по-рано. 

Консолидираните разходи са 1,6 млн. лв., като намаляват в пъти спрямо 45,8 млн. лв. през първото тримесечие на миналата година.

Значителната разлика в приходите и разходите за дейността се дължи на продажбата в средата на 2016 г. на дяловото участие на Синтетика в дъщерното дружество Пластхим-Т. Синтетика придоби участието в Пластхим-Т АД през 2010 г., като за изтеклия период от шест години не е реализирала дивидентна доходност от инвестицията си. 

Компанията обясни още през миналото лято, че получените средства ще се инвестират в подкрепа на дъщерните компании в групата на Синтетика, както и в нови придобивания, съгласно инвестиционната политика на компанията.

От началото на годината акциите на Синтетика поскъпват с 1%, а през последите 12 месеца ръстът в цената е с 2,30% при пазарна капитализация от 120 млн. лв. 

Свързани компании:

Синтетика АД(SYN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още