Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Сирма Груп Холдинг с 18,7% ръст на приходите за 2015 г.

През миналата година компанията е инвестирала над 12 млн. лева

Дружествата от групата на „Сирма Груп Холдинг” АД отчитат по предварителни данни общи приходи (агрегирани) с отчитане на продадените през годината лицензи (non-IFRS) в приблизителен размер на 40,806 млн. лева за четвъртото тримесечие. Сделките, формиращи приходите между фирмите, участващи в консолидираните отчети, възлизат на 6,7 млн. лева, a non-IFRS приходите възлизат на 1,02 млн. лв. 

Консолидираните приходи за календарната 2015 година съгласно IFRS възлизат на 33,086 млн. лева, с което групата отчита ръст на консолидираните приходи от 18,73% спрямо приходите за 2014 година (27,866 млн. лева).

Общите разходи на консолидирана база през 2015 г. са 30,294 млн. лева, от което се формира печалба от оперативна дейност в размер на 2,792 млн. лева.

Сирма Груп Холдинг АД

Нетните финансови приходи/разходи са в размер на 292 хил. лева. С обработените данни до момента формираната приблизителна нетна печалба е в размер на 2,205 млн. лева, а EBITDA е в размер на 9,703 млн. лева за 2015 година.

„Повечето компании в групата на Сирма успяха да реализират много добър ръст през 2015 г., което се дължи най-вече на факта, че ние бяхме последователни в инвестиционната и иновационната си стратегии. Набраният капитал от IPO-то по план се очакваше в края на годината, но много от дружествата започнаха да работят по стратегическите си цели по развиване на пазарите и продуктите си от по-рано, най-вече в САЩ, и това даде видим резултат. Подсилихме и продуктово развитие в Онтотекст, Сирма ИТТ, Loyax, Сирма Бизнес Консултинг и EngView Systems, за да сме още по-конкурентни в глобален мащаб през идните години“, коментира изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев.

През 2015 г. компанията е инвестирала приблизително 10,8 млн. лева основно в областите семантика, лоялни системи, CAD/CAM приложения, разпознаване на образи и компютърно зрение, финансов и застрахователен софтуер, и платформата Сирма - сложна Enterprise система за интелигентно управление на бизнес процеси и документи и интегриране на съществуващи информационни системи с огромен обем данни. Направени са и инвестиции в хардуер на обща стойност от около 1,1 млн. лева.

Търговията с акции на Сирма Груп Холдинг на БФБ стартира на 23 ноември 2015 г. след проведеното успешно първично публично предлагане, чрез което софтуерната компания набра 11,5 млн. лв.

В първия си търговски ден акцията на Сирма Груп затвори при цена от 1,272 лв. за брой. В  днешната сесия* засега има четири сделки с акции на компанията, като цената е 1,165 лв. за лот. От началото на годината акциите са се обезценили с 2,92%. 

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Актуално към 15:00 часа.

 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Търгов предложител поиска да изкупи акциите на "Институт по целулоза и хартия”