Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Сирма" реализира 200 хил. лв. загуба през лятото на 2020 г.

Печалбата за цялото деветмесечие намалява с 25% на годишна база

"Сирма" реализира 200 хил. лв. загуба през лятото на 2020 г.

Снимка: Pixabay

„Сирма Груп Холдинг“ отчита близо 200 хил. лв. загуба през третото тримесечие на 2020 г., като от началото на годината до края на септември тя се свива с 25% до 3,7 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, показва консолидираният финансов отчет за третото тримесечие, разпространен чрез БФБ – София.

В периода между юни и септември дружеството е на загуба от 195 хил. лв. За сравнение само през третото тримесечие на 2019 г. холдингът е спечелил 1,2 млн. лв., което означава, че резултатът е по-слаб с 1,4 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Приходите към края на септември са в размер на 40,9 млн. лв., като се увеличават с 41% на годишна база, показват данните.

Консолидираните приходи на „Сирма Груп Холдинг“ АД за разглеждания исторически период имат различен характер и географски произход. Традиционно с най-висок дял се позиционират приходите от услуги и от стоки. Същевременно Европа, Северна Америка и Обединеното кралство заемат челните места в географското разпределение на реализирани приходи.

Сирма Груп Холдинг АД
„Сирма Груп Холдинг” АД и предприятията от Групата реализират своята продукция и услуги без географски ограничения. Въпреки това традиционно най-високи продажби Групата генерира в Европа и Северна Америка. Същите заедно с приходите от Обединеното кралство заемат традиционно 98,43 % от общата сума на консолидираните приходите.

Независимо от това, поради изключителната диверсификация на продуктите и услугите си, които се прилагат в множество напълно различни сектори и клиенти, не може да се говори за каквато и да е зависимост на Групата от отделни клиенти или от дадени услуги, отчитат от дружеството. 

През първото полугодие на 2020 г. Групата реализира продажби в 50 държави. В консолидираните приходи най-голям дял имат приходите от България в размер на 14,3 млн. лв., или 34,94 % от общите приходи от продажби, следвана от САЩ с 10,4 млн. лв., или 25,49% и от Великобритания с 8 млн. лв. или 19,56 %.

През третото тримесечие на 2020 г. консолидираните и разходи на Групата се увеличават с 2,3 млн. лв., или с 6,85%, достигайки размер от 35,3 млн. лв. Най-висок дял в консолидираните оперативни разходи имат консолидираните разходи за персонала (43,76%), следвани от тези за външни услуги (12,84%).

Консолидираните финансови разходи се увеличават с 48 хил. лв. или с 10,71% през разглеждания период основно поради увеличението на разходите по валутни операции. Консолидираните финансови приходи намаляват с 65 хил. лв., или с 35,33 %, основно поради намалението на приходите от валутни операции.

Консолидираните активи бележат спад от 3,6 млн. лв., или 2,43% през разглеждания период. Традиционно най-голям дял от тях заемат нематериалните активи, което е продиктувано от дейността на Групата и собствеността върху значително количество софтуерни модули.

Нетекущите активи намаляват с 683 хил. лв. или с 0,75% през третото тримесечие на 2020 г.

Текущите активи намаляват с 2,9 млн. лв. 841 хил. лв. или с 11,44% през третото тримесечие на 2020 г.

Очакванията за спад през 2020 в икономическото развитие на света са ревизирани в посока надолу. Успоредно с това, очакванията за възстановяване през 2021 също са редуцирани. Въпреки рецесията, причинена от COVID, някои подсегменти на информационно - комуникационните технологии нарастват дори през 2020 г., като технологиите, които улесняват дигитализацията на бизнеса, ще изведат сектора с двуцифрен ръст през годините след COVID.

Двата големи сегмента („ИТ услуги“ и „Софтуер“), в които Групата работи, са най-бързо развиващите се в миналото, а също така и най-устойчивите по време на кризата с COVID. Те ще се върнат към растеж, достигайки нивата преди COVID веднага след 2021 г. 

Бизнес линията на „Интелигентната еволюция на предприятията“ на компанията се разраства дори през 2020 г. и се очаква да поддържа двуцифрен растеж за периода 2020-2024 г.

Географски "Сирма" е фокусирана върху водещите световни пазари (САЩ, Великобритания и Европа), които също се очаква да направят и най-бързо завръщане към нормалните разходи за ИТ преди COVID още през 2021 г

Според компанията за проучвания в сектора на информационните технологии Gartner, чиито данни за включени в отчета на "Сирма", разходите за ИКТ в света през 2020 г. ще намалеят с 5,4% (положителна ревизия от очакването за спад от 8% през юни) в сравнение с 2019 г. и ще се свият до 3,6 трилиона щатски долара. Очаква се всички сегменти да спаднат през 2020 г., като в сегмента „Устройства“ свиването ще е най-голямо.

От компанията посочват, че втората вълна на COVID-19 вече е очевидна, с възможна трета вълна, която наближава към края на годината. Gartner обаче не очаква мащабни ограничения на ниво държави, а по-скоро местно управление на „горещи точки“. Въпреки това, очакванията за разходите за ИКТ по света са за спад във всички страни с изключение на Китай (където се очаква ръст от 1% през 2020 г.).

Дружеството отчита задължения по получени заеми, като не очаква свиване на своите приходи в такъв мащаб, че това да се отрази на възможността да изплаща текущите си задължения по получените кредити.

Поглед към отделните сегменти от дейността на дружеството показва, че секторът "Интелигентна еволюция на организациите", в който оперират седем дружества от портфейла на холдинга, записва ръст в приходите от 28,6% през третото тримесечие, докато оперативната печалба намалява с повече от 35%, или 1,2 млн. лв. спрямо третото тримесечие на 2019 г.

Сегментът „Решения, продукти и консултации за финансовия сектор“, в който оперират шест от дружествата на холдинга отбелязва сериозен ръст от над 460% в оперативната печалба през тримесечието, или с 2,6 млн. лв. спрямо година по-рано.

В сегмента „Системна интеграция“, в който оперира дружеството „Сирма солюшънс“ АД, оперативната печалба се свива с 87%, или с 1,8 млн. лв. спрямо третото тримесечие на 2019 г.

От началото на годината акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поевтиняват с 13,6%, като само за днешния ден понижават цената си с 3,6% до 0,54 лв. при пазарна капитализация от 32,055 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата на БФБ започва с повече печеливши компании