Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Сирма търси още почти 40 млн. лева от борсата

Технологичният концерн обяви намерение да осъществи увеличение на капитала до почти 99 млн. лева

Сирма търси още почти 40 млн. лева от борсата

Главният изпълнителен директор на ”Сирма Груп Холдинг” АД Цветан Алексиев по време на технологичното събитие на Клуб Инвестор БГ – Tech of tomorrow 2018, през април 2018 г. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският технологичен концерн ”Сирма Груп Холдинг” АД възнамерява да набере още почти 40 млн. лева от борсата, като издаде нови 39 573 679 броя безналични акции, с право на един глас и номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 1 лев за акция. За намерението, което е било прието от Съвета на директорите на 2 май, става ясно от подадени до регулатора документи. 

Още по темата

Така капиталът на дружеството може да бъде увеличен от 59 360 518 лв. на 98 934 197 лв. 

Увеличението на капитала ще бъде осъществено чрез публично предлагане на новоемитираните акции, след като дружеството публикува потвърдения от регулатора (Комисията за финансов надзор) проспект.

Предлагането ще бъде успешно, ако бъдат записани поне 19 786 839 акции. В такъв случай капиталът на компанията ще бъде увеличен само със стойността на записаните акции. Не е възможно отклонение над горната граница на заявения за набиране капитал, поясняват още от „Сирма“.

Сирма Груп Холдинг АД

Всички издадени от ”Сирма Груп Холдинг” АД акции, както и акциите от новата емисия, ще са от един клас – обикновени, безналични, поименни с право на един глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията. Увеличаването на капитала ще изключва възможността за увреждане на интересите на акционерите. 

Право за участие в увеличението на капитала ще имат онези лица, придобили акции най-късно 7 дни след датата на оповестяване на съобщението за публичното предлагане.

Срещу всяка съществуваща към края на посочения срок акция се издава едно право, а 1,5 права дават възможност за записване на 1 нова акция. След издаването на правата всяко лице може да придобие права в периода за тяхното прехвърляне/търговия и при провеждането на явния аукцион. Упражнени 1,5 права дават възможност за записване на една нова акция. Всяко лице може да запише такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 1,5, като при получаване на число, което не е цяло, се закръгля към по-малкото цяло число.

Акционерите, които не желаят да участват в увеличението на капитала, както и всички други притежатели на права, ще могат да продадат правата си до края на борсовата сесия в  последния ден на търговия с права.

Технологичната компания се е доверила за емисията си на инвестиционния посредник  "Първа Финансова Брокерска Къща" ЕООД. 

Компанията възнамерява да изразходва набраните от вторичното предлагане средства за изпълнение на стратегията ѝ за развитие на продуктовия портфейл и реорганизация на корпоративната структура, както и за маркетинг и продажба, включително и за комерсиализация на новоразвити продукти.

Припомняме, че през ноември 2015 г. софтуерната компания набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания (Initial Public Offering, или IPO) на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам стана успешно. Тогава в рамките на 30-дневния период бяха подадени заявки за записване на над 9,5 млн. акции и бе надминат обявения минимум от 8 млн. акции за успех на емисията. 

През миналата година „Сирма“ отбеляза ръст от 68,71% на консолидираната нетна печалба на годишна база, като тя достигна 6,2 млн. лв. Според  консолидирания отчет на компанията EBITDA (печалба преди амортизации, лихви и данъци) се повишава с 23,66% в сравнение с резултатите през 2016 година, достигайки 15,4 млн. лв. В резултат на това възвращаемостта върху собствения капитал /ROE/ също нараства значително, като отбелязва ръст от 58,61% в сравнение с миналата година и достига 5,93% през 2017 година.  

Още по темата

В своята актуализирана Стратегия за развитие на холдинга за периода 2018 - 2022 година "Сирма Груп Холдинг" си постави за цел да генерира приходи в размер на 120 млн. евро през 2022 г., като прогнозира портфейлите „Търговия“ и „Здравеопазване“ да нарастват с близо 100% годишно.

От началото на годината акциите на „Сима Груп Холдинг“ поевтиняват с 10,85%, а спадът за последната една година достига 15,28% при пазарна капитализация от 57,58 млн. лв.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 2 години
Оптимисти... или наглеци!?! Изберете сами!

Още от Новини и анализи
Сделки със „Софарма Трейдинг“ за 2,7 млн. лв. повишиха борсовия оборот