Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Словения, България и Русия са с най-зле представящите се капиталови пазари в ЦИЕ

Най-голям ръст през миналия месец отчете турският индекс ISE 100 – с 5,80%

Словения, България и Русия са с най-зле представящите се капиталови пазари в ЦИЕ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX се озова на 18-то място от общо 19 разглеждани пазара в региона на Централна и Източна Европа през юли. Това става ясно от изчисления на Investor.bg на база представянето на регионалните борси. Така България се нарежда след Словения и преди Русия в класацията за най-зле представящите се капиталови пазара през юни.

Родният показател завърши юли на ниво от 580,68 пункта, като за първите седем месеца на годината той се е разделил с 1,21% от стойността си.

През юли „Българска фондова борса“ АД отчете ново тригодишно дъно на месечния оборот с реализирани едва 11,9 млн. лв., което е най-слабото представяне от май 2016 г. с 9,8 млн. лв.

От началото на 2019 г. оборотът е за едва 162,6 млн. лв. при понижение със 46% на годишна база.

През юли са били сключени 3 216 сделки, като броят им намалява с 26% на годишна база, а за седемте месеца от началото на годината е имало 26 985 сделки - с 16% по-малко на годишна база. По-слабото намаление при броя сделки се дължи на увеличеното използване на поръчки "айсберг".

Най-губещ е словенският индекс SBITOP, който през миналия месец се понижи с 1,25%. В същото време водещият измерител на борсата в Русия приключи месеца с движение на червена територия с 0,95%.

Въпреки представянето на капиталовия пазар в Словения през миналия месец Европейската комисия леко повиши прогнозата си за икономическия растеж в страната от 3,1% на 3,2%, тъй като се очаква потреблението да остане силно.

Юли пък донесе на Русия многохилядни протести с искане за свободни избори и понижение на основния лихвен процент от страна на Руската централна банка. От банката дори заявиха, че още понижения вероятно ще последват по-късно през тази година на фона на забавящата се инфлация.

Най-голям ръст през юни отчете турският индекс ISE 100 – с 5,80%. Това се случи в момент, когато беше сменен управителят на Турската централна банка и беше предприет агресивен ход към понижение на лихвите.

На второ и трето място сред най-добре представящите се водещи показатели в региона се наредиха и латвийският OMX Vilnius и гръцкият ASE със съответно 4,33% и 3,62%. 

ЕК понижи прогнозата за икономическия растеж на Гърция през тази година от 2,2% на 2,1%, като от комисията посочиха, че мерките, които наскоро предприе предишното правителство, „се очаква да дадат краткосрочен тласък на икономиката".

Именно гръцкият капиталов пазар регистрира най-голям ръст от началото на годината – с 46,74%. За изминалите седем месеца украинският бенчмарк PFTS е отписал 3,32% от стойността си. 

Таблица: investor.bg

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Юли пък донесе на Русия многохилядни протести с искане за свободни избор..."Русофобите си дойдоха на думата. Друго, икономическо обяснение нямат. И не зная дали знаят, че трябва да имат.
Добре че българите не протестират и при НАПлийкс, и при АЧС, и при племенното ни тоталитарно управление, при липсата на всякаква логиска и морал при провеждане на съдебната (и не само) политика с предварително насочения избор на ГешеФТ и т.н. Добре че сме си ТРАЙКОВЦИ и обичаме вожда си!
1
 
1
 
1
преди 1 година
за България нормално да е най-зле, за Словения не знам ама тия гледам графиката и хм ... Недейте да бъркате коччинляка БФБ с другите неща нали ? глеате графиката и тогаа преписвате подготвени .....

https://www.moex.com/en/indices

https://www.bloomberg.com/quote/IMOEX:IND

https://www.moex.com/en/index/IMOEX/technical/

Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата