IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" АД отчита 3% спад на продажбите за 2018 г.

За декември обаче е отчетен ръст от 26%, главно заради доброто представяне на вътрешния пазар за сметка на външния

09:37 | 14.01.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

„Софарма“ АД отчита 26% ръст на продажбите на годишна база през декември 2018 г. съобщи фармацевтичната компания чрез Бюлетин Investor.bg.

Повишението се дължи изцяло на вътрешния пазар, където се отичта ръст от 75%. За сметка на това при износа има понижение, макар и малко - от 1%. 

За цялата 2018 г. приходите от продажби на продукция намаляват с 3% спрямо тези от 2017 г. Отново виновник за слабите резултати е въшният пазар, защото в страната се отчита  3% ръст на продажбите, докато в чужбина има спад от 7%.

„Измина една година на равносметка – в навечерието на 85-годишнината си погледнахме назад, за да се радваме на успехите си, да благодарим на хората, с които ги постигнахме и да празнуваме с всички, с които искаме да делим и своето бъдеще. Благодаря и на вас, нашите акционери, за всичко споделено! Горди сме, че отново бяхме сред пионерите с две знакови инициативи – разпределихме акции сред всичките си служители според техния стаж и съответно принос към успехите на компанията и раздадохме за първи път междинен дивидент. Получихме подкрепа от акционерите си и за двете инициативи, а това винаги е било важно за нас потвърждение, че правим правилните стъпки”, коментира в съобщението д.и.н. Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма“ АД.

Гласувайки с парите си, акционерите на "Софарма АД" доведоха акциите на дружеството до спад с 21,36% за последните 12 месеца до 3,35 лв. за акция.

Спадът реално е по-нисък, защото са разпределени и два брутни дивидента в размер на общо 0,16 лв., включително 0,05 лв. под формата на първия полугодишен дивидент.

Така на редовното Общо събрание през 2019 г. ще може да се очакват само около 0,05 лв. дивидент за 2018 г., защото вече са разпределени 0,05 лв. От друга страна, може да се очаква нов шестмесечен дивидент от 0,05 лв. за първото тримесечие на 2019 г. през есента на 2019 г.

Върху финансовите резултати на „Софарма“ АД еднократен ефект ще окажат разходите за честването на 85-годишнината, включително с концерт в зала "Арена Армеец".

"Служителите на „Софарма“ получиха акциите и част от тях вече започнаха да ги продават. Това събитие е сред поредицата от фактори, които доведоха до сериозното понижение на индекса SOFIX", отбеляза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dimitracis
преди 5 години
Марияне, раздаването на безплатни акции на работниците на Софарма, нямали да бъде отчетено като загуба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още