Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Софарма имоти“ отчита лек ръст на печалбата за полугодието въпреки коронавируса

Дружеството посочва, че няма прекратени съществени договори, но при нови строги ограничителни мерки може да се създаде сериозен ликвиден риск

„Софарма имоти“ отчита лек ръст на печалбата за полугодието въпреки коронавируса

Снимка: Софарма имоти АДСИЦ

„Софарма имоти“ АДСИЦ отчита стабилни приходи и лек ръст на печалбата за полугодието въпреки кризата с коронавируса, която затвори икономиките по света и принуди голяма част от бизнеса да премине в дистанционен режим на работа и да търси отстъпки за наемите на офиси.

Дружеството посочва, че няма прекратени договори със съществени доставчици и клиенти, както няма и съществени забавяния на плащания заради извънредното положение в България, което приключи в първата половина на май.

Компанията обаче предупреждава, че коронавирусът е един от основните рискове, с които може да се сблъска, ако отново се въведат по-строги мерки за ограничаване на неговото разпространение.

Софарма имоти АДСИЦ
„В случай че бъде подновена забраната за посещения на търговски центрове, заведения за хранене и други подобни обекти, това би изправило част от наемателите на Дружеството пред затруднение или невъзможност за изплащане на дължимите към Дружеството наеми. Това, от своя страна, би могло да създаде значителни рискове пред ликвидната позиция на „Софарма имоти“ АДСИЦ и възможността на Дружеството да посреща оперативните си разходи и задълженията си по използваното банково финансиране. Други потенциални негативни ефекти могат да включват: намаление на приходите, извършване на извънредни разходи, отлагане на инвестиции, оценка на активи по справедлива стойност, оценка на необходими провизии и др.“, посочва се в отчета на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Приходите от основна дейност на „Софарма имоти“ нарастват с 1% до 5,503млн. лева за шестмесечието в резултат от увеличението на приходите за административно обслужване на имоти с 46 хил. лева.

По-значителна част от постъпленията са от наеми, които леко се понижават – до 4,8 млн. лева от 4,814 млн. лева година по-рано. Приходите от наеми на рекламна площ остават стабилни – 65 хил. лева, а приходите от такси за административно обслужване на имоти се увеличават до 638 хил. лева от 592 хил. лева.

Разходите на компанията се понижават минимално – с 1%, до 1,768 млн. лева. Понижението се определя основно от спада на разходите за такси и комисиони за посреднически услуги, както и за консултантски и одиторски услуги.

Печалбата на дружеството е в размер на 3,605 млн. лева към края на юни, като се увеличава с 69 хил. лева на годишна база. Доходът на акция остава 0,17 лева.

В последната година акциите на „Софарма имоти“ поевтиняват с малко над 13%, а пазарната капитализация на дружеството достига 117,342 млн. лева. Компанията разпредели дивидент в размер на 0,284 лева на акция.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка  за вземането на инвестиционно решение!

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Предлагането на акции от "Телелинк БС" ще е с 0,5 лв. по-евтино в понеделник