Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Софарма" поема контрола над магазините на Mr. Bricolage в България

Връзката на контрола е през "Доверие Капитал", което е дъщерно на "Доверие обединен холдинг", в което "Софарма" има най-голям дял

"Софарма" поема контрола над магазините на Mr. Bricolage в България

Снимка: Mr. Bricolage Bulgaria Facebook page

Гордиевият възел в "Доверие Брико" АД - оператора и получател на франчайза за магазините от веригата Mr. Bricolage в България, се разсече, след като "Доверие Капитал" АД е придобило 45% от акциите и вече държи 99,93% спрямо досегашните 54,93%, съобщи "Доверие обединен холдинг" АД чрез БФБ АД.

Въпреки че "Доверие Капитал" АД притежаваше 54,93%, специален устав даваше право на държателите на останалите 45% да контролират дружеството Доверие Брико АД, стана ясно от анализ на Investor.bg.

Основен акционер в "Доверие Капитал" АД е "Доверие обединен холдинг" АД, в което най-голям акционер е "Софарма" АД.

Продавачите на въпросните 45% са френската компания Mr. Bricolage S.A. с 2 425 акции (14,7%) и британската Windspell Limited с 5 000 акции (30,3%).

Френската Mr. Bricolage S.A. така или иначе ще продължи да събира франзчайз таксата за магазините в България.

Предстои да видим каква синергия ще успее да осъществи "Софарма" АД с магазините от веригата. Дъщерно на "Доверие обединен холдинг" дружество произвежда праховете за пране „Изи“, а "Софарма" АД от своя страна притежава верига аптеки Sopharmacy чрез дъщерната компания "Софарма Трейдинг" АД.

Магазините Mr. Bricolage в България генерират 69,62% от приходите от продажби на "Доверие обединен холдинг" АД (ДОХ). При общи продажби за 2017 г. в размер на 135,3 млн. лв. частта на "Доверие Брико" е почти 100 млн. лв.

"Доверие Брико" отчита неконсолидирана печалба от 3,08 млн. лв. за 2016 г. и 1,83 млн. лв. за 2015 г. Приходите са съответно за 89,5 млн. лв. и 89,2 млн. лв.

Консолидацията на "Доверие Брико" включва и дружество в Македония, с което печалбата за 2016 г. нараства до 3,38 млн. лв., а продажбите - до 95,6 млн. лв. Но през 2017 дружеството в Македония е продадено.мм

„Групата (ДОХ бел. ред.) има значителна концентрация на кредитен риск. "Доверие Брико" АД, заедно с чуждестранните му дъщерни дружества формират кредитна експозиция в размер на 25,928 млн. лв., която представлява 72,45% от тази на цялата група“, пише в междинния консолидиран доклад на ДОХ.  Досега "Доверие обединен холдинг" АД кредитираше дъщерното си дружество, без да има реална власт над него.

Акционерите с дял над 5% от капитала са "Софарма" АД с 32,82% и "Телекомплект" АД с дял от 8,92%.

Акциите на "Доверие обединен холдинг" АД поевтиняват с 30% за последните 12 месеца до 1,745 лв. за брой и 33 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на ДОХ АД и 1 в капитала на Софарма АД.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Арома Риъл Естейт“ АД с търгово предложение при цена от 1,03 лв.