Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Софарма“ с 31% спад на продажбите на продукция за първото тримесечие

Само през март намалението е с 56% на годишна база

„Софарма“ с 31% спад на продажбите на продукция за първото тримесечие

Снимка: Софарма АД

„Софарма“ АД отчита 31% спад на приходите от продажби на продукция за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., съобщи компанията чрез “Българска фондова борса“ АД.

В това число има спад на продажбите на продукция за вътрешния пазар с 33% и на продажбите за износ с 30%.

Само през март 2021 г. продажбите на продукция намаляват с 56% на годишна база в това число 55% на вътрешния пазар и 56% на износа.

Голямата картина показва 13% ръст на продажбите за 12-те години до 2020 г., при положение че в „Софарма“ АД се вляха производствените мощности на „Българска роза Севтополис“, „Медика“ АД и „Унифарм“ АД. За последните 10 години обаче има спад на продажбите на продукция с 16%.

Посочените данни са неконсолидирани и касаят само продажбите на продукция. В съобщението не се казва, какви са причините за спада, например дали са временни.

На общо събрание на акционерите от 2 април 2021 г. беше решено Съветът на директорите да може да увеличава капитала до 750 млн. лв. за срок от 5 години. Допустимите за издаване инструменти са обикновени акции, привилегировани акции, конвертируеми облигации и варанти.

Акциите на „Софарма“ АД поскъпват с 13% в последните 12 месеца до 3,32 лв. за акция и 448 млн. лв. пазарна капитализация. През последните 12 месеца е разпределен и брутен дивидент за общо 0,11 лв., което прави повишението по-голямо.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"