IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма Трейдинг цели удвояване на оборота и утрояване на печалбата до 2021 г.

Компанията се прицелва към органичен ръст на пазарния си дял в Сърбия от 6% сега до 25% след три години

14:16 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнес линията на Софарма Трейдинг и през 2018 г. е насочена към търговия на дребно и експанзия в региона. Прогнозата на компанията е през следващите три години оборотът да се удвои, а нетният резултат да се увеличи три пъти. Това обяви изпълнителният директор на „Софарма Трейдинг“ Димитър Димитров по време на среща на "Софарма" с инвеститорите й.

„Разчита се на увеличение на резултатите и оптимизиране на разходите“, заяви Димитров.

"Софарма Трейдинг" се насочи и към придобиване на готов бизнес и през 2017 г. подписа сделки за аптеките "Фармастор" и сръбската Lekovit.

„Възможностите за сръбския пазар пазар са много големи заради липсата на зрялост на пазара“, коментира Димитров. По думите му в момента в Сърбия навлизат мултинационални играчи, което е добре за „Софарма Трейдинг“ като дистрибутор.

„На първо място целим да запазим това, което Lekovit прави, но в дългосрочен план няма да разчитаме само на това. Ще диверсифицираме внимателно, като ще навлезем и на болничния пазар“, заяви Димитров. 

Той обясни, че в Сърбия болничният пазар е по-ликвиден от аптечния заради дела от 34% на държавните аптеки в страната.

Компанията цели да постигне органичен ръст на пазарния си дял в Сърбия от 6% сега до 25% след три години.

На въпроси как се представя веригата “SOpharmacy” Димитров отговори, че всички аптеки растат по-бързо от пазара.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
На срещата стана ясно още, че дивидентът на Софарма Трейдинг няма да се покачи за трета поредна година и ще остане 30 стотинки. „Имаме силата без да намаляваме дивидента да продължим експанзията в Сърбия и да развиваме ритейла“, заяви Димитров.

Софарма Трейдинг приключи третото тримесечие на 2017 г. с ръст на акумулираните финансови показатели. За периода януари-септември приходите на компанията нарастват с 9% до 485,9 млн. лв. В същото време само през септември Софарма Трейдинг е продала стока на стойност 53,4 млн. лв., което е с над 4% повече спрямо деветия месец на 2016 г.

От своя страна акумулираната печалба преди данъци, която Софарма Трейдинг отчита за деветте месеца на годината, нараства до 11, 4 млн. лв., като  само през септември 2017 г. тя възлиза на над 1 млн. лв.

„От фармацевтичен търговец на едро през 2006 г. се превърнахме в доставчик на здравни услуги през 2017 г.", коментира още Димитров.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още