Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

София Комерс планира емитирането на до 5 млн. нови привилегировани акции

Количеството им, сроковете за записване и емисионната цена ще бъдат решени след общото събрание на акционерите, свикано на 16 февруари

София Комерс – Заложни къщи АД ще издаде нови привилегировани акции, след като през тази година компанията предстои да изплати последния дивидент по старите. Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание на акционерите на 16 февруари 2016 г., публикувана чрез Бюлетин Investor.bg.

Още по темата

Решението за издаване на нови привилегировани акции и за свикването на общото събрание на акционерите е взето от Съвета на директорите на компанията на заседание, проведено на 6 януари 2016 г.

Акционерите ще трябва да решат дали София Комерс – Заложни къщи ще издаде до 5 млн. нови привилегировани безналични акции с номинална стойност 1 лв. всяка. Предвижда се новите книжа да бъдат записани извън регулиран пазар при условията на първично публично предлагане, след като проспектът бъде одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН).

Съветът на директорите на София Комерс – Заложни къщи ще има финалната дума по определяне окончателните параметри на емисията като брой на привилегировани акции, които ще се предложат посредством публичното предлагане, минималния брой акции, при който публичното предлагане ще се счете за успешно, емисионната стойност на новите акции, началната и крайната дата за предлагането.

През 2005 г. София Комерс – Заложни къщи издаде 400 хил. привилегировани акции, по които плаща гарантиран дивидент вече 10 години. От печалбата за 2014 г. компанията изплати по 0,75 лв. брутен дивидент на акция. От печалбата за 2015 г. София Комерс следва да раздаде последния дивидент от привилегировани акции, който се очаква също да бъде от 0,75 лв.

„В средата на 2016 г. ще бъде гласуван последният дивидент по привилегированите акции и след това те ще се превърнат в обикновени“, коментира изпълнителният директор на София Комерс – Заложни къщи АД Ирена Вачева в рамките на INVESTOR Day по време на Четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum.

Mоже би и в тази връзка се предлага Съветът на директорите да отправи от името на дружеството едно или повече търгови предложения към акционерите в размер на общо до 2 млн. лв. в рамките на 24 месеца след вписването на протокола от предстоящото общо събрание на акционерите в Търговския регистър.

София Комерс – Заложни къщи ще трябва да промени и устава си, ако КФН одобри проспекта и се стигне до издаването на привилегировани акции. В сегашния устав изрично е описан размерът на гарантирания дивидент по привилегированите ценни книжа.

Днес имаше сделки само с обикновените акции на София Комерс – Заложни къщи, като след 5-те сделки те поевтиняха със 7% до 4 лв. за брой. Привилегированите книжа се котират при 4,52 лв. за брой.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
ИМПЕ! Айде на жабоците :DDD

Още от Новини и анализи
Оборот за над 376 млн. лв. през MTF SOFIA за полугодието