Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Софийският Лас Вегас се мести от Мусачево в Кътина

Инвеститорът, който продаде част от имотите край Елин Пелин, прави постъпки да купи терените за нереализираното голф игрище в Кътина

Софийският Лас Вегас се мести от Мусачево в Кътина

Снимка: Steven Shircliff on Unsplash

Софийският Лас Вегас, както стана известен проектът „Св. София“ край с. Мусачево до столицата София и Елин Пелин, ще бъде преместен. Новото място, избрано от инвеститора – Кепитъл Консепт Лимитед, е нереализираното голф игрище край Кътина (Нови Искър), става ясно от консолидирания отчет на дружеството за 2019 г., публикуван чрез Българската фондова борса (БФБ).

Направени са първите стъпки за закупуване на земята, върху която ще се разположи  комплексът, пише в отчета.

По-голямата част от разходите за проекта до момента са обезценени през 2019 г., посочват от компанията.

Проектът „Св. София“ беше обявен през 2014 г. Плановете бяха той да бъде завършен към 2019-2020 г., но вместо това инвеститорът продаде част от имотите за изграждането му през миналата година.

Кепитъл Консепт Лимитед АД (Уелкъм Хо...

Проектът предвиждаше изграждането на най-големия закрит воден парк в света, хотели, казина, конферентни зали, мол, концертна зала, заведения и други.

Голф игрището край Кътина беше проект с участието на испански инвеститор – Мануел Фери Санчес, чрез компанията му Ferry Group, която притежаваше собственика на българското дружество „Спортен център – Кътина“. Инвестицията за над 100 млн. евро беше обявена през 2005 г., като терените за строителството бяха продадени от Столична община и дружеството „Спортна София – 2000“. 

Проектът беше сертифициран и като приоритетен.

Кризата обаче спря устрема на инвеститорите, а през 2017 г. синдик обяви терените за продажба заради натрупани дългове на инвеститора. Дружеството „Спортен център – Кътина“ е обявено в несъстоятелност през 2015 г. с начална дата 21 август 2010 г. по искане на „СИБАНК“ заради натрупано задължение в размер на почти 7,4 млн. лева към средата на 2013 г.

В последната година акциите на "Кепитъл Консепт Лимитид" поскъпват с 5,13%. От сделки с акции на дружеството са формирани и почти 27,3 млн. лева оборот. Пазарната капитализация на компанията достига 17,6 млрд. лева.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за инвестиции в  ценни книжа!

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Лас Вегас е известен с казината си и е комарджийска дестинация. Голф дестинациите в Щатите са в Аризона и Уисконсин. Този вид туризъм е вече развит и има световно утвърдени държави, като за него се изискват доста характеристики, които България като държава не притежава.
0
 
7
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не мисля че ще се случи този проект. Твърде е мащабен за България. А и е нестабилна държавата за такива дългосрочни инвестиции. Все пак ще се радвам ако инвеститора се излъже да го направи дори и в доста по-орязана версия от това което се описва.

Още от Новини и анализи
Акциите на "Доверие обединен холдинг" поскъпнаха с 13% за ден