IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е на пето място по спад в ЦИЕ през април

Топ 3 на най-печелившите фондови борси през април са Гърция, Латвия и Румъния, сред водещите губещи са Казахстан, Босна, Украйна и Македония

13:02 | 08.05.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

И през април бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX остана в отбора на губещите индекси в региона на Централна и Източна Европа, нареждайки се на пето място в негативната класация. Това става ясно от изчисления на investor.bg на база представянето на 19 регионални капиталови пазара.

Въпреки че през април излязоха неконсолидираните отчети на публичните дружества за първото тримесечие на 2019 г., това не успя да раздвижи търговията на БФБ.

От началото на годината родният показател е изтрил 3,26% от стойността си.

През април по-зле от SOFIX обаче са се предсставители водещите измерители на борсата в Казахстан – със спад от 5,20%, в Босна и Херцеговина – с 3,27%, в Украйна – с 2,41% и в Македония, където е отчетено понижение от 1,67%.

Интересен факт е, че Украйна и Северна Македония си избраха нов президент в последния месец, а предсрочни президентски избори ще се проведат в Казахстан през юни. Резултатите на капиталовите пазари в тези страни ясно показват, че инвеститорите бягат при наличие на политическа или икономическа нестабилност.

Топ 3 на най-печелившите фондови борси през април формират Гърция, Латвия и Румъния със съответно повишение на водещите показатели със 7,19%, 4,86% и 4,29%.

През миналия месец стана ясно, че Гърция е подала официална молба до спасителния фонд на еврозоната с искане за съгласието му за предсрочно погасяване на заемите си от Международния валутен фонд.

В Латвия пък изглежда икономиката се представя добре, тъй като през април финансовото министерство на страната повиши прогнозата си за растежа на БВП през 2019 г. с 0,2 процентни пункта до 3,2%. 

Таблица: investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Слаба работа....по всичко сме първи отзад напред а тук пети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още