Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX е на пето място по спад в ЦИЕ през април

Топ 3 на най-печелившите фондови борси през април са Гърция, Латвия и Румъния, сред водещите губещи са Казахстан, Босна, Украйна и Македония

SOFIX е на пето място по спад в ЦИЕ през април

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

И през април бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX остана в отбора на губещите индекси в региона на Централна и Източна Европа, нареждайки се на пето място в негативната класация. Това става ясно от изчисления на investor.bg на база представянето на 19 регионални капиталови пазара.

Въпреки че през април излязоха неконсолидираните отчети на публичните дружества за първото тримесечие на 2019 г., това не успя да раздвижи търговията на БФБ.

От началото на годината родният показател е изтрил 3,26% от стойността си.

През април по-зле от SOFIX обаче са се предсставители водещите измерители на борсата в Казахстан – със спад от 5,20%, в Босна и Херцеговина – с 3,27%, в Украйна – с 2,41% и в Македония, където е отчетено понижение от 1,67%.

Интересен факт е, че Украйна и Северна Македония си избраха нов президент в последния месец, а предсрочни президентски избори ще се проведат в Казахстан през юни. Резултатите на капиталовите пазари в тези страни ясно показват, че инвеститорите бягат при наличие на политическа или икономическа нестабилност.

Топ 3 на най-печелившите фондови борси през април формират Гърция, Латвия и Румъния със съответно повишение на водещите показатели със 7,19%, 4,86% и 4,29%.

През миналия месец стана ясно, че Гърция е подала официална молба до спасителния фонд на еврозоната с искане за съгласието му за предсрочно погасяване на заемите си от Международния валутен фонд.

В Латвия пък изглежда икономиката се представя добре, тъй като през април финансовото министерство на страната повиши прогнозата си за растежа на БВП през 2019 г. с 0,2 процентни пункта до 3,2%. 

Таблица: investor.bg

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
Слаба работа....по всичко сме първи отзад напред а тук пети.

Още от Новини и анализи
Сесията на БФБ приключи без поевтиняваща компания от SOFIX