IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е с втори най-нисък спад в Централна и Източна Европа през май

Лидер по ръст е водещият индекс на борсата в Гърция, а най-много изгуби пазарът в Турция

18:18 | 01.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Водещият индекс на българския капиталов пазар SOFIX се оказва с втория най-нисък спад в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през май – месец, в който на борсите в региона преобладават разпродажбите.

Индексът на сините чипове изгуби едва 0,28% от стойността си през месеца, с което стои сравнително добре спрямо конкурентите си, тъй като през май общо 14 водещи борсови измерителя от 19, чието представяне Investor.bg следи, записват спадове. В негативната територия SOFIX е с по-висок спад само от естонския индекс OMX Tallinn, който се смъква с минималните 0,03%.

Само пет индекса в ЦИЕ изпращат петия месец от годината с ръстове, като два от тях – с повишения от 10 на сто. При най-губещите загубите са между 4% и 9%.

Лидер по ръст през май е основният индекс на борсата в Атина. ASE изпрати месеца с повишение от 10,9%, след като бе договорена поредната финансова помощ за Гърция. След тежки преговори властите в Атина ще получат пореден транш от 10,3 млрд. евро.

Вторият най-добре представящ се индекс през май е казахстанският KASE, който увеличи стойността си с 10,8%. Той е и първи по ръст от началото на годината.

Топ 5 допълват индексите на борсите в Литва, Латвия и Хърватия. Борсата в балканската държава, която участва в създаването на регионалната платформа SEE Link, среща напрежението в управляващата коалиция на фона на разстроените публични финанси и представянето на икономиката.

Сред най-губещите са пазарите в страни, обхванати от политически сътресения или криза в управлението.

Например, с 8,8% спад през май турският ISE 100 е най-зле представящият се индекс. Сривът е най-резкият от януари 2014 г., след като политическите сътресения изтриха 24 млрд. долара от фондовия пазар.

Инвеститорите в Полша също са под стрес заради политическия курс на страната, кризата в Украйна продължава, руската икономика все още не може да стъпи на краката си, а политическа криза има и в Македония.

Други две борси, които проявяват интерес към SEE Link - тази в Румъния и в Босна и Херцеговина, заедно с Украйна, са сред най-губещите от началото на 2016 г. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
johnnyBravo
преди 7 години
то като няма покачване как да има спад... защо не покажете къде е напата борса по ликвидност или по доходност от дивиденти или даже колко от компанните дават изобщо дивиденти в сравнение с листнатите на чужди борси и тогава да се правят изводи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още