Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX е третият по слабо представяне индекс в региона на ЦИЕ през януари

От общо 19 разглеждани капиталови пазари 13 регистрират ръстове, а други 6 са на минус

SOFIX е третият по слабо представяне индекс в региона на ЦИЕ през януари

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Водещият бенчмарк на Българска фондова борса SOFIX е третият по слабо представяне индекс в региона на Централна и Източна Европа през януари, става ясно от изчисления на  investor.bg. Родният бенчмарк изпрати първия месец на 2019 г. със спад от 1,46% до 585,76 пункта.

От общо 19 разглеждани капиталови пазари 13 регистрират ръстове, а други 6 са на минус. Най-губещия показател през януари е румънският BET, който е отписал 5,86% от стойността си. След него се нарежда сръбският измерител BELEX с понижение от 3,22%. 

"В първия месец от годината основният български индекс SOFIX се представи по-добре от румънския индекс, който понесе доста сериозни загуби от края на миналата година след промяната в данъчната политика, която се предвижда за пенсионните фондове и изобщо за целия финансов сектор", коментира Натали Илчева, старши анализатор в "Елана трейдинг", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria

Румънските власти представиха неочаквани финансови мерки в опит да свият максимално бюджетния дефицит, който застрашава да превиши лимита на Европейския съюз. Мерките, които предвиждат и въвеждането на такси върху дейността на извършващите се в чужда валута банкови операции, целят да увеличат приходите на страната с 10 млрд. леи (2,4 млрд. долара).

Западната ни съседка Сърбия пък е обхваната вече втори месец от антипрезидентските протести, като исканията са Александър Вучич да отхлаби хватката си върху медиите и да се произведат честни избори.

На обратния полюс, водещият индекс на турската фондова борса  ISE 100 е с най-силно представяне от пазарите в ЦИЕ с ръст от 14,03%. Високата инфлация в Турция се забави за втори пореден месец през декември до 20,03% на фона на по-слаби данни за икономиката на страната. Спадът се дължеше на забавянето на ръста на цените при дрехите и обувките, както и при транспорта. През януари обаче се отбелязва леко ускорение до 20,35% на годишна основа, което е над пазарните очаквания за 20,29%.

Турция отдавна се бори с високата инфлация, но цените се вдигнаха до над 25% след валутната криза, която удари страната през август.

В топ 3 на печелившите пазари през януари попадат и Босна и Херцеговина и Русия, където основните индекси нараснаха съответно с 9,87% и 6,89%. 

Таблица: investor.bg

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Три от индексите на БФБ отчетоха понижения на фона на слаб оборот