Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Sofix и изключението „Сирма“

За последните две седмици акциите на компанията поскъпнаха с близо 12% на фона на като цяло спадащия пазар

Sofix и изключението „Сирма“

Илюстрация: Pixabay

През последните няколко месеца водещият български борсов индекс Sofix не се представя никак задоволително. Водещият бенчмарк натрупа още по-голяма загуба през октомври от 4,42%, изпращайки месеца на ниво от 596,81 пункта, показват изчисления на Investor.bg. Така ако се погледнат данните от началото на годината, показателят се е разделил с 11,9% от стойността си. За петте дни търговия през миналата седмица индексът на 15-те най-ликвидни компании на БФБ записа две печеливши и три губещи сесии, което му донесе седмичен спад от 0,41%.

От дружествата от SOFIX само две записаха нарастване в цената на книжата си на седмична база. Това са „Сирма Груп Холдинг“ АД и „Алебена“ АД, чиито акции поскъпнаха съответно с 6,36% и 2,22%. Впрочем за последните две седмици акциите на „Сирма“ поскъпнаха от 0,84 лева за брой до 0,94 лева. Това представлява нарастване на цената от близо 12% на фона на като цяло спадащия пазар. Като цяло възходът стартира на 5-и ноември (понеделник), когато една акция на дружеството се търгуваше за 0,85 лева за брой, докато в последната засега борсова сесия за една ценна книга се плащаха 0,94 лева. 

Още по темата

Това са сухите факти, но нека се опитаме да обясним на какво се дължи това.

Едната причина, която е и по-очевидната, може да са публикуваните наскоро консолидирани резултати за деветмесечието на дружеството. Най-голямата българска публична технологична компания се похвали със сериозен ръст на печалбата си през третото фискално тримесечие, като за периода EBITDA достига 8,5 млн. лв, а нетната печалба на холдинга се увеличава с 61% в сравнение с първото деветмесечие на миналата година, като достига 5,3 млн. лв. Приходите на „дружеството отбелязват ръст от 20,32% на годишна база до 44,7 млн. лв., съобщават от дружеството на база консолидирания си отчет.  Приходите от продажби на продукти нарастват с малко по-висок темп от 26,05% до 18,6 млн. лв., докато приходите от продажби на услуги се повишават с 16,29% до 25,6 млн. лв..

Резултатите показват, че фокусирането върху технологиите, свързани с изкуствения интелект,  е добра стратегия. Бизнесклиматът в света, поне за IT компаниите, е добър, а усилията за насърчаването на присъствието ни на американския пазар дадоха резултат. Tова коментира през седмицата пред Bloomberg TV Bulgaria Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“. Така например стана ясно, че консултантският бизнес на „Сирма“ в САЩ нараства с над 40% за първите 9 месеца.

Другата причина за поскъпването на акциите може да се крие в оповестената в началото на годината стратегия, в която са посочени прогнозните финансови резултати до 2022 г. Такива прогнози и отчетност принципно са рядко срещано явление за българския пазар. По-важното обаче е, че прогнозите са напът да се потвърдят. За 2018 г. се очакват приходи в размер на 29,4 млн. евро, като само за деветмесечието те са около 22,85 млн. евро.

„Отминава една хубава седмица за акционерите (особено за купилите през последните 3-4 месеца), надявам се утре да затвърдим правилната посока. По всичко личи, че скоро ще има още позитивни новини. Активността е налице и е присъща за компания от Софикс. Пожелавам им да направят успешно увеличение близо до макса. Нека следващите седмица и месец да са още по-добри“, коментира в съответната тема във форума на Investor.bg представянето на компанията mapadona. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха на червена територия