Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX изпраща седмицата със загуба от 0,47%

За изминалите пет сесии оборотът възлезе на 6,48 млн. лв., което е с близо 17% по-малко спрямо предходната седмица, в която обаче имаше четири работни дни

SOFIX изпраща седмицата със загуба от 0,47%

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Индексите на Българска фондова борса не успяха да намерят единна посока в последната сесия за седмицата, докато оборотът беше сравнително слаб.

Водещият бенчмарк SOFIX се понижи с 0,04% в петък до 568,87 пункта. През седмица показателят беше на червено в три от сесиите, а в другите две излезе на плюс. Така на седмична база индексът на сините чипове записа загуба от 0,47%.

По-широкият показател BGBX40 днес се придвижи във възходяща посока с 0,08% до 113,76 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отписа 0,07% до 498,36 пункта. Секторният измерител BGREIT се повиши с 0,83% до 121,79 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в петък достигна 408,5 хил. лв. след сключени 166 сделки с 41 емисии. Най-голям оборот беше прехвърлен по позицията на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ – 123,8 хил. лв. или 30,3% от общия оборот.

За изминалите пет сесии оборотът възлезе на 6,48 млн. лв., което е с близо 17% по-малко спрямо предходната седмица, в която обаче имаше четири работни дни.

"Въпреки че в момента единствено Общите събрания на акционерите привличат внимание, основно заради решенията, свързани с разпределението на натрупаните печалби, то възможността за реализиране на дивидентна доходност обаче не стимулира инвеститорите да купуват акции", коментира за investor.bg Даниел Димитров, изпълнителен директор на "Реал Финанс Асет Мениджмънт".

От състава на SOFIX само две дружества излязоха на плюс за седмицата. Акциите на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ и на „Стара планина холд“ поскъпнаха съответно със 7,18% и 1,72%.

От сините чипове пет регистрираха загуби на седмична база. Най-много от стойността на книжата си загуби „Сирма Груп Холдинг“ - 4,73%, следвана от „Химимпорт“ - с 2,54%. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
COBOS умря, БФБ с фалстарт на новата Xetra, търговията спря и едва тръгна