IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX изпрати май с ръст от 1,56% на месечна база

Оборотът на регулиран пазар в петък достигна 626 хил. лв. след сключени 150 сделки с 42 емисии

17:45 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Индексите на Българска фондова борса отчетоха повишения в последната сесия за седмицата, а оборотът нарасна леко спрямо предходните дни.

Водещият бенчмарк SOFIX финишира на зелена територия с ръст от 0,06% в петък до 582,48 пункта. През седмица показателят беше на зелено в три от сесиите, а в другите две излезе на минус. На седмична база индексът на сините чипове прибави 1,77% към стойността си, за целия месец – 1,56%.

„През май наблюдаваме забавяне на негативния тренд, който властва над българския капиталов пазар от началото на 2018 г. насам, след като SOFIX достигна едногодишно дъно в средата на месеца“, коментира за investor.bg Красимира Паунина, CFA, портфолио мениджър и ръководител звено „Управление на портфейли и КИС“, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД. 

Въпреки това тя очаква през втората половина на 2019 г. да има сравнително по-висока ликвидност спрямо първите месеци на годината, защото предстоят важни събития, които неминуемо ще повлияят върху сентимента на пазара в средносрочен план.

"Според мен основното ще бъде публикуването на резултатите от прегледа на качеството на активите на избраните банки от ЕЦБ, чийто краен срок е прз юли. Информацията от него ще бъде важна и за оценката на чуждестранните инвеститори за България като инвестиционна дестинация. Допълнителен краткосрочен стимул за родния пазар ще бъде и провеждането на IPO на няколко непублични компании, които планират да се листнат на БФБ до края на годината", каза още Паунина.

 

По-широкият показател BGBX40 днес се придвижи в посока нагоре с 0,17% до 115,71 пункта. Равнопретегленият BGTR30 е на плюс с 0,38% до 505,92 пункта. Секторният измерител BGREIT напредна с 0,21% до 121,54 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в петък достигна 626 хил. лв. след сключени 150 сделки с 42 емисии. Най-голям оборот беше прехвърлен по позицията на „Софарма“ АД – 34,2 хил. лв. в 13 сделки.

За цялата седмица оборотът достигна 1,87 млн. лв.

От състава на SOFIX седем дружества отчетоха ръст в цената на книжата си на седмична база, а шест са на минус. Най-много поскъпнаха акциите на „Софарма“ - със 7,9%, следвана от „Холдинг Варна“ и „Доверие Обединен Холдинг“ със съответно 5,08% и 3,62%.

Най-много от стойността на книжата си през седмицата загуби „Стара планина холд“ - 7,38%. Акциите на „Сирма груп холдинг“ поевтиняха с 2,80%, а на „М+С Хидравлик“ - с 2,56%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още