Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX изпрати по-кратката борсова седмица с ръст от 0,55%

BGTR30 продължава дългата положителна серия, като от 18 март насам не е записал нито една губеща сесия

SOFIX изпрати по-кратката борсова седмица с ръст от 0,55%

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Кратката борсова седмица за Българска фондова борса завършва предимно с ръстове за основните индекси.

SOFIX изпрати последните четири дни с повишение от 0,55% до 504,280 пункта. Основният индекс записа три позитивни сесии и само една губеща в петък, която приключи със спад от 0,86%.

По-широкият индекс BGBX40 също затваря със седмично повишение от 0,9% до 114,860 пункта, като търговските дни за индекса преминаваха предимно на зелена територия.

Секторният BGREIT обаче се открои от общата тенденция, като отписа общо 1,26% от стойността си в последните четири борсови сесии. В петък индексът прибави 0,19% до 143,730 пункта.

Още по темата

В същото време BGTR30 продължава дългата положителна серия, като от 18 март насам не е записал нито една губеща сесия. Тази седмица индексът се повиши с 1,22% до 549,550 пункта.

В понеделник БФБ остана затворена заради католическия Великден, заради който не работеше доставчикът на търговската платформа Xetra.

В петък оборотът на регулиран пазар възлезе на 735,1 хил. лв., а за седмицата достигна 8,9 млн. лв. след 1430 сделки.

В последния ден от седмицата само три компании от основния индекс записаха ръстове в цената, като с най-много поскъпнаха книжата на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ - с 0,93%. Седем бяха губещите дружества, като акциите на „Градус“ записаха най-голям спад от малко над 5%. Производителят на месни продукти е най-губещото дружеството и в последната седмица със спад в цената от 3,82%.

Извън SOFIX днес най-печелившата компания е „Монбат“ с ръст на цената на акциите от 8,33%. На второ място е „Юрий Гагарин“ АД с повишение от 6,32%, следвана от „Биодит“, която прибави 4,32%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"