Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX навършва 15 години

Пазарът е показвал, че може да генерира печалби и дългосрочно, и краткосрочно, като не е загубил това си качество, пише Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг

SOFIX навършва 15 години

БФБ през 1997 г. Снимка: архив, Ройтерс

Сред най-честите пожелания за рожден ден обикновено включваме дълъг живот и големи печалби. Въпреки безспорно непразничното настроение на инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ) напоследък, със сигурност всички ще се обединим върху същите пожелания и по случай 15-годишния юбилей на SOFIX, пише ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев.

Да, най-старият и представителен индекс на БФБ – SOFIX, навършва 15 години на 20 октомври 2015 г.

Как се чувства сега „тийнеджърът” SOFIX?

SOFIX има труден пубертет. През 8 от тези 15 години бях непосредствен наблюдател и активен участник на пазара и не си спомням по-минорно настроение от сегашното. Дори сривът 2008-2009 г. (86% срив от върха до дъното) в по-голямата си част се възприемаше като „здравословна корекция“, и общото мнение бе, че това е временна нестабилност на пазара, който бързо ще се върне към „обичайните“ си ръстове. Оптимизмът не бе напуснал трейдърите тогава.

Ситуацията в момента обаче е коренно различна и до болка позната, и повтаряна хиляди пъти – срамно ниски обороти, символична ликвидност, твърде големи пазарни спредове, липса на достатъчно качествени компании и др. А в по-общ план – недостатъчно конкурентна икономика, политическа несигурност, противоречиви законови промени, имащи отношение към капиталовия пазар и т.н.

Детството на SOFIX?

Историята обаче показва, че дългосрочно SOFIX се представя впечатляващо. 15 години е достатъчно дълъг срок, за да си позволим по-глобални сравнения дори и със стари индекси като американския Dow Jones Industrial Average (DJIA), стартирал през 1896 г., и немския DAX с история от 1959 г.

Ето какво показват цифрите, когато сравняваме SOFIX с DJIA и DAX, като селектираме 5-годишни периоди:

Таблица: ЕЛАНА Трейдинг АД

Цифрите са още по-впечатляващи, когато избираме двугодишен период:

Таблица: ЕЛАНА Трейдинг АД

Тези данни съдържат в себе си богата информация и могат да бъдат обект на задълбочен анализ – в тях има и добри, и лоши „новини“. Основното обаче е, че пазарът е показвал, че може да генерира печалби – и дългосрочно, и краткосрочно. И той не е загубил това си качество.

А следващите петилетки на SOFIX?

Позитивното бъдеще на SOFIX e функция от много фактори. Един от най-съществените е наличието на добри емитенти. На пазара има достатъчно много инвеститори – и местни, и чужди. Лихвите са ниски, кешът е в изобилие – и по света, и у нас. Активите на пенсионните фондове са грамадни (8 млрд. лв.) на фона на капитализацията на пазара (също 8 млрд. лв.), а на потенциалните чуждестранни инвеститори – космически. Достатъчно кеш има дори в голяма част от домакинствата у нас (60,5 млрд. лв. по данни към август 2015 г.), в управляващите дружества, в банките и т.н.

Почти не останаха обаче качествени емитенти с добър бизнес модел, прозрачен мениджмънт и достатъчно голям free float. Основателни претенции можем да имаме включително към част от настоящите компании от SOFIX.

Все по-осезаемо се чувства липсата на акциите от близкото минало – Оргахим, ЕЛАНА Фонд за земеделска земя АДСИЦ/ ЕЛАРГ, Каолин, Благоевград БТ, София БТ, Девин, четирите дружества от групите EVN и Енерго про, Пампорово и др. На тяхно място не се появи почти никой през последните 7 години. Сред малкото позитивни изключения са компании като Спиди. Въпреки познатия скептицизъм, акциите на куриерската компания са поскъпнали със 100% от 2012 г. насам (от листването на компанията), така че освен раздадените дивиденти, този нов емитент е дал възможност и за капиталова печалба.

И, разбира се, добра новина е най-новият борсов кандидат – Сирма Груп Холдинг. Най-голямата българска IT компания от най-динамичния сектор в страната е достатъчно дръзка, за да опита сега борсов дебют. И то със щедър valuation, изчисляван преди година, предлагащ значителен P/S ratio discount в сравнение с аналогични компании от Източна Европа и света.

Ако ние всички пазарни участници отметнем дебелото одеяло на негативизма, с което отдавна сме се опашкулили, и дадем шанс на компания като Сирма да реализира основната функция на капиталовия пазар, този пример може да се окаже заразителен и за други компании, и така България отново да стане пазар, за който се говори.

Пазар, който да има достатъчно емитенти с опитни мениджъри, които говорят чужд език и имат опит в общуването със света. Пазар с емитенти, които може да покажем на света. И които на първо място – да радват местните инвеститори.

Честит юбилеен месец на всички инвеститори!

Нека следващата петилетка да е по-печеливша.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 2 години
Някога будно детенце, пострадало обаче тежко от катастрофа с бясна скорост: днес нещастен куц тийнейджър, но когото девойките не обръщат никакво внимание.
3
 
3
 
1
преди 2 години
пирамида и нищо друго........вси4ко е лъжа и измама там ако няма някой 4ужденец да дойде и да го измамят и да мъ земат парите все ше си стой около 300 пункта

Още от Новини и анализи
Монбат издаде конвертируеми облигации за 28 млн. евро