Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX отчете най-големия си дневен спад от три месеца насам

За цялата седмица изтъргуваният обем достигна 4,42 млн. лв., което обаче е 5 пъти по-слаба активност спрямо предходната седмица

SOFIX отчете най-големия си дневен спад от три месеца насам

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въпреки че се повиши в три поредни сесии, водещият бенчмарк на Българска фондова борса–София SOFIX в петък записа най-големия си дневен спад от три месеца насам – 1,48%, потъвайки до ново дъно за годината на ниво от 627,9 пункта.

И при останалите индекси преобладаваше червеният цвят. По-широкият BGBX40 се придвижи в посока надолу с 1,43% до 124,08 пункта. Секторният BGREIT остана без промяна спрямо предходната сесия на ниво от 114,51 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,95% до 520,14 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 331,7 хил. лв. след 151 сделки с 37 емисии. За цялата седмица изтъргуваният обем достигна 4,42 млн. лв., което обаче е 5 пъти по-слаба активност спрямо предходната седмица.

В последния ден от седмицата най-голям оборот беше сформиран от една сделка с книжата на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ на стойност малко над 92 хил. лв., като това представлява 28% от общия оборот. Тази сделка обаче класира дружеството на първо място сред губещите в петък с понижение в стойността на книжата му с 9,4%.

Сред най-търгуваните дружества се нареди и ТБ „Централна кооперативна банка“ АД с оборот от 42,5 хил. лв. и „Лавена“ АД с 31,6 хил. лв.

Най-печелившото дружество за деня е „Сирма Груп Холдинг“ АД, чиито акции поскъпнаха с 2,8%. „Елана Агрокредит“ АД отчете ръст в цената на книжата си от 0,9%, а „Химимпорт“ АД – от 0,4%.

След „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ в негативната класация се озова „Стара планина холд“ АД, като акциите ѝ поевтиняха със 7,6%. Книжата на „Хидравлични елементи и системи“ АД се търгуваха на червена територия с понижение от 4,6%.

От обзора за седмицата става ясно, че от състава на SOFIX само четири дружества записват движение в зелената зона – ТБ „Първа инвестиционна банка“ АД – с 4,29%, „Доверие Обединен Холдинг“ АД – с 3,61%, „Софарма“ АД – с 0,71%, и „Химимпорт“ АД – с 0,44%. В последните пет борсови сесии най-много са загубили книжата на ТБ „Централна кооперативна банка“ АД – 5,08%. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
КФН одобри промени в управляваните от „Конкорд Асет Мениджмънт” фондове