IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX отчита седмия най-голям спад в ЦИЕ през септември

Това е второто месечно понижение на индекса от началото на годината

10:39 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX се нарежда на седма позиция по най-голям спад през септември в сравнение с останалите 19 индекса от Централна и Източна Европа, които Investor.bg следи.

SOFIX приключи септември с понижение от 2,46% до 688,11 пункта. Въпреки спада повишението от началото на годината е със 17,3%, а за последните 12 месеца - със 36,3%.

От борсовото представяне на региона през деветия месец на годината се вижда, че повече индекси са приключили месеца на червена територия в сравнение с август – общо 12 индекса, в сравнение с шест месеца по-рано, когато българският бенчмарк записа втория най-голям спад. Това беше и първият месечен спад за българската борса от началото на годината. Тогава SOFIX отписа 1,37% от стойността си до 705,44 пункта, като септемврийското понижение е по-голямо, но въпреки това по-слабо от други борси в региона. 

Най-голям спад отчете гръцката фондова борса, чийто основен индекс ASE заличи 8,46% от стойността си. От началото на годината той нараства с приблизително същия темп като SOFIX (17,4%).

На второ място по спад е турският ISE 100, който отписа 6,46% от стойността си. Губещи бяха и индексите на Словакия, Хърватия, Естония, Литва, които отчитат по-големи понижения от SOFIX.

По-малки спадове от нашата борса записват фондовите пазари в Румъния, Унгария, Словения, Полша и Сърбия. Индексът на Босна и Херцеговина остава без промяна през септември.

Обобщено от географските ни съседи четири индекса понижават стойността си през миналия месец, като само борсата в Македония отчете ръст - от 1,92%.

От всички борси, които Investor.bg следи, с най-много нарасна индексът на Казахстан – с 3,73%, следван от Русия, Украйна и Чехия. Общо шест индекса от региона на Централна и Източна Европа повишиха стойността си през деветия месец от годината.

Таблица: Движение на SOFIX спрямо ЦИЕ през септември според изчисления на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още