IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX падна под 300 пункта за пръв път от над три години

Пробивът не изглежда да е съществено събитие, като ми се струва, че пазарът ще продължи да тъпче на едно място, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд

16:44 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX падна под 300 пункта за пръв път от над три години

Водещият индекс на БФБ-София – SOFIX, се понижи с 0,7% в днешната по-кратка сесия до ниво от 299,06 пункта при оборот от 41 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 1,2%.

Сесията бе по-краткa, тъй като между 10 и 11:40 сделките бяха преустановени поради технически проблеми с германската платформа за търговия Xetra.

SOFIX затвори под 300 пункта за първи път от повече от три години насам. За последно това стана на 8 април 2009 г., когато индексът приключи търговията на ниво от 296,28 точки.

BG40 отстъпи с 0,1% до 106,21 пункта, BGTR30 спадна с 0,5% до 250,45 пункта, а BGREIT е надолу също с 0,5% до 64,06 пункта.

“Скучна сесия на БФБ, за което допринесе и техническият проблем с XETRA. Все пак няма как да не направи впечатление, че продавачите взеха превес, което може и да е свързано с международната обстановка”, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

“Пробивът на психологическата граница за SOFIX при 300 пункта засега не ми изглежда съществено събитие и реално ми се струва, че пазарът ще продължи да тъпче на едно място, като бягството от едни емисии, изгубили почти безвъзвратно доверие, ще се компенсира от нестихващия интерес към други като Адванс Терафонд, ЕЛАРГ, тютюневите компании и др.”, коментира той.

“Интересен продължава да бъде и пазарът на поименни компенсационни бонове, където изтъргуваните обеми продължават да бъдат високи. За мен този актив продължава да бъде интересен, като е любопитно коя от двете посоки ще надделее и какви ще са причините за единия и другия сценарий”, допълни анализаторът. 

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на едва 182 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Булленд инвестмънтс АДСИЦ (0%) – 67 хил., Енемона (-4,7%) - 24 хил. и БАКБ (-0,7%) - 14 хил.

Търгуваха се общо 47 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 10/23, а при 14 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с повишение са единствено привилегированите акции на София Комерс - Заложни къщи (+0,3%), а с най-голям спад са книжата на Енемона (-4,7%), Еврохолд (-3%) и ЕЛАРГ (-2,2%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още