Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX продължава да записва седмични спадове

Седмичен ръст записва единствено BGREIT, който прибавя близо 0,6% към стойността си

SOFIX продължава да записва седмични спадове

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексите на Балгарската фондова борса изпратиха последния работен ден от седмицата на положителна територия.

Бенчмаркът на сините чипове SOFIX прибави 0,77% към стойността си в последния ден от седмицата, достигайки равнище от 552,24 пункта. Измерителят записа три отрицателни и две положителни сесии. На седмична база понижението е в размер на 1,2%, а за последния месец то достига 5,6%.

По-широкият показател BGBX40 в петък нарасна с 0,7% до 110,15 пункта. Равнопретегленият BGTR30 прибави 0,65% до 505,40 пункта. Секторният измерител BGREIT се придвижи на зелена територия с 0,53% до 134,37 пункта.

Седмичен ръст записва единствено BGREIT, който прибавя близо 0,6% към стойността си. Единствено във вторник той е отчел понижение, като останалите четири сесии тази седмица той е на положителна територия. Неговият спад през последния месец също така е и най-малък спрямо останалите индекси – 0,34%.

SOFIX беше под натиск през изминалата седмица, но спадът започна малко по-рано и съвпадна с първите разпродажби на акции в чужбина, които бяха предизвикани от притесненията около епидемията в Китай. Това може да е само съвпадение, защото все още няма сериозна корекция на световните борси, която да се отрази и на настроенията на българските инвеститори“, коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг за Investor.bg.

Според него втората важна новина, която няма как да не се е отразила на българския пазар, стана „крачката назад“ на правителството по отношение на процеса на присъединяване на България към еврозоната. „Забавянето на процеса може и да повишава риска пред българските инвестиции, но слабото търсене на нашите акции не е от една седмица. При ниската ликвидност е достатъчно да има такава новина, за да промени баланса между търсенето и предлагането. Интересното е, че спадът на цените се концентрира в позициите, които поскъпваха в края на годината. Сред тях са „Първа инвестиционна банка“, „Доверие Обединен Холдинг“, „Централна кооперативна банка“ и „Химимпорт“. Това вероятно е нов етап на извличане на печалби от тези акции, след като не последва съживяване на пазара и нов растеж“, допълва Цачев.

Според него наближаващите публични предлагания на акции на „Телелинк“, „Илевън“ и ПИБ все още не са принудили инвеститори да продават акции, за да освободят капитал за участие в сделките. Предстоящата промяна в индекса SOFIX е вече отразена от пазара, допълва той.

Оборотът на регулиран пазар в петък достигна 262,8 хил. лв. при сключени 117 сделки с 36 емисии. Днес близо 23% от оборота премина по позицията на „Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ-Варна“ - 60 160 хил. лв.

Най-печелившата компания за деня бе „Доверие обединен холдинг“ АД с увеличение в цената на акциите от 2,9%, а най-губещата - „Българска роза“ АД гр. Карлово с -12,8%.

Оборотът през тази седмица достигна 4,24 млн. лв.

Само четири дружества oт състава на SOFIX отчетоха ръстове в цената на акциите си на седмична база, при три няма изменение, а другите осем записаха поевтиняване.

Най-печелившата компания за седмицата в индекса е „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с увеличение в цената от 1,9%. Най-голямо понижение в стойността на книжата пък записа „Еврохолд България“ АД с близо 7%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа най-продължителната си серия на ръстове от година