Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX с 5,4% ръст през октомври

Само Неохим и Трейс Груп понижиха цената на акциите си през изминалия месец

SOFIX с 5,4% ръст през октомври

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексът на най-ликвидните компании на Българската фондова борса (БФБ – София) нарасна с 5,4% през октомври, като в последния борсов ден от месеца достигна най-високото си ниво на затваряне за октомври – 531,820 пункта

Това беше най-високото ниво на затваряне не само през октомври, а от 15 декември 2014 г. , когато SOFIX финишира на ниво от 539,020 пункта.

Източник: Investor.bg

"Октомври бе изключително силен месец за капиталовия пазар. Водещият индекс SOFIX се повиши с над 5%, като особено силни бяха последните две търговски сесии. За разлика от предходни месеци този път станахме свидетели и на увеличаване на оборотите", коментира пред Investor.bg главният изпълнителен директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков.

Специалистът очаква положителната тенденция да се запази до края на годината, като според него е нормално периоди на ръстове да бъдат последвани от периоди на затишие и дори лека корекция, което няма да промени основния тренд.  

"Изминалата седмица беше определено добра за българската фондова борса", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria главният инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" Цветослав Цачев. По думите му основният двигател на пазара остава борсово търгуваният фонд на "Експат". 

Общо 13 компании от индекса повишиха цената на акциите си през десетия месец от годината, а книжата на само два от компонентите му поевтиняха.

Най-печелившата компания от SOFIX през октомври е ТБ Първа Инвестиционна Банка, чиито акции поскъпнаха с 16,77%. На второ място е Химимпорт АД с ръст в цената от 13,76%, а на трета позиция е Стара планина холд АД с покачване от 9,71%.

Източник: Investor.bg

Четвърто и пето място заемат Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и ТБ Централна кооперативна банка АД с ръстове от 8,09% и  съответно 8,02%.

През месеца книжата на две компании понижиха цената си - Неохим АД – със спад от 7,69% и  Трейс Груп Холд АД, чиито акции поевтиняха с 4,06%.

Химимпорт АД
Лидер по оборот сред 15-те най-ликвидни компании е Химимпорт АД – 1, 497 млн. лв. На второ място следва Монбат  с 946,7 хил. лв. и ТБ Първа Инвестиционна Банка с 824, 9 хил. лв.

На четвърто място по изтъргуван обем в Адванс Терафонд АДСИЦ с 664, 7 хил. лв., следван от ТБ Централна кооперативна банка АД с 440, 4 хил. лв.

Най-много сделки през октомври има с книжата на Химимпорт с 688 сделки. На второ място по брой сделки е Адванс Терафонд АДСИЦ – с 351, а на трета позиция застава ТБ Централна кооперативна банка АД с 297 сделки.

Монбат заема четвърто място с 235 сделки, следван от ТБ Първа Инвестиционна Банка с 223 сделки през последния месец. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ продължават със спадовете