Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се колебае на ниво под 640 пункта

Оборотът на БФБ за деня е малко под 1,1 млн. лева, над 421 хил. от които се формираха от сделки с акции на "Ейч Ар Кепитъл"

SOFIX се колебае на ниво под 640 пункта

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сесията на Българската фондова борса (БФБ) приключи със спадове на индексите при оборот от малко под 1,1 млн. лева.

В края на търговията основният индекс SOFIX записа спад от 1,05% до 639,36 пункта.

BGBX40 изтри 0,61% до 144,6 пункта, индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отписа минималните 0,04% до 167,95 пункта, а BGTR30 се понижи с 0,88% до 691,43 пункта.

Най-силен натиск върху SOFIX оказаха акциите на „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ), които поевтиняха с 4,72%.

На второ място по спад от дружествата в състава на основния индекс са акциите на „Алтерко“ с 4,35%, а на трето са акциите на „Софарма трейдинг“ с 3,7%.

Само две позиции от основния индекс отчетоха ръстове – акциите на „Еврохолд България“ поскъпнаха с 1,63%, а на „Фонд за недвижими имоти България“ – с 0,48%.

Най-силен натиск върху индекса BGBX40 оказаха акциите на „Зърнени храни България“, които поевтиняха с 9,14%, следвани от ПИБ и „Алтерко“.

Три са дружествата от индекса, които отчитат ръстове – освен „Еврохолд“ и „Фонд за недвижими имоти България“ и „Корадо-България“ с 0,68%.

Най-печелившото дружество на основен пазар на БФБ е „Елхим-Искра“, чиито акции поскъпнаха с 12,41%. Като се отчетат и сделките на алтернативен пазар, лидер по ръст на цената на акциите е „Форуком Фонд Имоти“ АДСИЦ с 13,33%.

Същевременно най-губещото дружество днес е „Петрол“ със спад на цената на акциите от 10%, следвано от „Проучване и добив на нефт и газ“ с 9,47% и „Зърнени храни България“.

Днес стартира търговията с акциите на „Ейч Ар Кепитъл“ АД. Дружеството е лидер по оборот днес с над 421 хил. лв. Акциите приключиха сесията с 10,74% ръст, като цената се колеба в диапазона 6,1 лева – 7,1 лева. Последната цена, при която са сключвани сделки, е 6,7 лева.

На второ място по оборот днес е „Алтерко“ със 130 538 лева.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Тъй става, щото и по борсите са същите по-мия-ри като Тиквес-торските админи: "You have been banned by keep_calm for the following reason:Системно обижда България."Кене-фистан :) С кене-фистанците вътре, начело с модера-стията.

Още от Новини и анализи
"Спиди" намалява дивидента до 4 лева на акция