Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се раздели с 1,03% за седмицата

За цялата седмица оборотът достигна 6 млн. лв. спрямо 1,87 млн. лв. през предходната

SOFIX се раздели с 1,03% за седмицата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Мрачното настроение преобладаваше в последния ден от седмицата на Българска фондова борса, а оборотът успя да надхвърли 2 млн. лв.

Водещият бенчмарк SOFIX финишира с понижение от 0,59% в петък до 576,48 пункта. През седмица показателят беше на червена територия в четири от сесиите, което му донесе седмична загуба от 1,03%.

„През изминалия един месец станахме свидетели на големи флуктуации на българския капиталов пазар, които в по-голямата си част са резултат на оповестяване на отчетите на дружествата за първото тримесечие на 2019 г., но в голяма степен бяха предизвикани и от драматичното спадане на ликвидността“, коментира за investor.bg Стоян Николов, управител на Първа финансова брокерска къща.

По-широкият показател BGBX40 днес се придвижи в посока надолу с 0,36% до 115 пункта. Равнопретегленият BGTR30  прибави 0,13% към стойността си до 502,96 пункта. Секторният измерител BGREIT се раздели с 0,20% до 122,49 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в петък достигна 1,102 млн. лв. след сключени 196 сделки с 36 емисии. Най-голям оборот мина по позицията на „Сила Холдинг“ АД – 341,9 хил. лв., следвана от „Северкооп Гъмза Холдинг“ с 341,6 хил. лв.

За цялата седмица оборотът достигна 6 млн. лв. спрямо 1,87 млн. лв. през предходната.

От състава на SOFIX четири дружества отчетоха ръст в цената на книжата си на седмична база, а шест са на минус. Най-печелившата компания е ТБ „Първа инвестиционна банка“, чиито акции поскъпнаха с 1,76%. „Индустриален Холдинг България“ и „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ отчетоха ръст в цената на книжата си с по 1%.

Най-много от стойността на акциите си през седмицата загуби „Адванс Терафонд“ АДСИЦ – 2,07%. Книжата на „Софарма“ и на „Стара планина холд“ поевтиняха съответно с 2,02% и 1,72%.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпнаха с над 12% за седмицата