Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се закрепи на 610 пункта за трети ден

Разпродажбите по пазарите в целия свят намериха отражение и и при родния индекс, който се понижи с 6%

SOFIX се закрепи на 610 пункта за трети ден

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Основният индекс на БФБ SOFIX се закрепи на 610 пункта за трети пореден ден, като днес се понижи с 0,46% до 610,9 пункта. Така индексът е на нивото отпреди два дни от 609,94 пункта в понеделник.

Разпродажбите по пазарите в целия свят намериха отражение и и при родния индекс, който се понижи с 6% за 9 календарни дни. За месец SOFIX е надолу с 5%.

Положителна новина е, че ликвидността се повиши и от по 200 хил. лв. в началото на годината вече е между 500 хил. лв. и 1,36 млн. лв. в последните 4 търговски сесии.

С рязък спад в цената в последната седмица сред компаниите от състава на SOFIX са „Алтерко“ АД с минус 17% до 18,2 лв. за акция, „Софарма Трейдинг“ АД със 7% до 4,96 лв. и „Софарма“ АД с 4,72% до 4,44 лв. Понижението при „Алтерко“ може да бъде определено като прибиране на печалби, защото за година ръстът е все още 110%.

Последната седмица беше тежка за други силно поскъпнали акции през 2021 г., като „Илевън Кепитъл“ АД, чиито акции загубиха 31,3% от стойността си до 15,8 лв. за брой. Годишният ръст обаче остава 126%.

Силен седмичен удар понесоха горещи акции на пазара BEAM, като тези на „Дронамикс Кепитъл“ АД загубиха 20% от цената си до 1,8 лв. средна цена за акция днес. При „Син Карс Индъстри“ АД вчера имаше малка сделка на цена от 0,95 лв., което е с 5% под цената на IPO-то, но днес имаше рязко възстановяване до 1,08 лв. средна цена при обем от 151 хил. акции, или около 15% от емисията по време на IPO-то.

В края на търговската сесия в сряда се появи оферта "продава" за 257 508 акции на "Адванс Терафонд" АДСИЦ при цена от 2,9 лв. за ценна книга за общо 747 хил. лв., която привлече вниманието на инвеститорите и беше коментирана в темата за дружеството към Коментари Investor.bg. Това показва, че апетитът за продажби, по-конкретно излизане на кешови позиции, може би не е преминал и не се знае в каква посока ще поемат цените в близките дни. Съответно апетитът за риск у инвеститорите може би е намалял.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 3 месеца
ИПО-то на Син карс беше за 2 млн. акции

Още от Новини и анализи
"Декотекс" отчита почти 30% спад на печалбата за първото тримесечие