Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се завърна в Топ 3 по ръст в ЦИЕ през юни

Преди основния индекс на БФБ се нареждат само индексите на Латвия и Словакия

SOFIX се завърна в Топ 3 по ръст в ЦИЕ през юни

Снимка: Архив Ройтерс

Българският борсов индекс SOFIX е трети по ръст в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през юни, след като прибави 6,39% към стойността си през последния месец, завръщайки се сред челните три места в класацията в сравнение с последната позиция по ръст, която заемаше през май, показват изчисленията на Investor.bg.

Преди основния индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) се нареждат само индексите на Латвия и Словакия, които нарастват съответно с 13,95% и 8,12% през шестия месец от годината.

След българския бенчмарк се нарежда гръцкият основен индекс, който се повиши през миналия месец с 6,26%. Той обаче изпреварва SOFIX по ръст от началото на година с повишение от 28% в сравнение с 20% за българския измерител.

Общо 13 индекса от ЦИЕ увеличиха стойността си през юни, като с най-слаби повишения са хърватският и македонският индекс, съответно с ръстове от 0,08% и 0,07%.

От съседните на нас държави на зелена територия е още турският ISE 100, който е шести по ръст с покачване от 2,97%. Сърбия и Румъния са в зоната на губещите, като отписват от стойността си съответно 1,46% и 10,42%.

Впечатление прави силният спад на Букурещката борса, след като през май румънският BET беше втори по ръст с повишение от 6,55%.

Ако сравним 19-те основни индекса, които Investor.bg следи, ще видим, че от януари насам SOFIX заема четвърта позиция с повишение от близо 20%. Преди нас са Латвия (32,22%), Турция (28,54%), Гърция (27,98%) и Казахстан (22,24%).

Само три индекса понижават стойността си от началото на годината и това са сръбският BELEX (-1,70%), хърватският CROBEX (-6,48%) и руският MICEX (-15,82%).

Таблица: Изчисления на Investor.bg

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения