IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX загуби 10% през ноември и над 25% през последните четири месеца

Повечето от активните участници са отчаяни от ситуацията на пазара и „безхаберието” му към движенията на международните пазари, коментира Благовест Крачев от Карол

16:17 | 30.11.11 г. 1
SOFIX загуби 10% през ноември и над 25% през последните четири месеца

В последната за ноември търговска сесия на БФБ, водещият индекс SOFIX отстъпи с 0,3% до ниво от 308,85 пункта и приключи месеца със загуба от 9,6% - най-големият му месечен спад за 2011 г. От началото на годината индексът е изгубил 15%, като през последните четири месеца изтрива една четвърт от стойността си.

За месеца широкият BG40 се понижи с 8,2% (-0,03% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 спадна с 11,3% (+0,4% днес), а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, е надолу с 2,6% (+0,9% днес). От началото на годината измененията на индексите са съответно: BG40 (-8,1%), BGTR30 (-17,7%) и BGREIT (+10,7%). 

"И днешната сесия не се отличаваше с нищо забележимо. Обемите остават ниски, а цените продължават да падат", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"По-„активна” търговия имаше с акциите на ЦКБ и Еврохолд, като при последните вече има съобщение от фондовата борса във Варшава за разрешение за допускане за търговия и е много вероятно скоро акциите им да започнат да се котират на два пазара. Това не означава, че търговията ще се спаси от ниската си ликвидност, но поне е добра предпоставка за това. Все още не можем да правим генерални изводи от търговията на два пазара при Софарма, тъй като в Полша все още няма достатъчно свободно търгуем обем акции", коментира той.

"Като цяло настроенията на БФБ са много негативни. Повечето от активните участници са отчаяни от ситуацията на пазара и „безхаберието” му към движенията на международните пазари, както и движението единствено в посока надолу. Това до голяма степен се дължи на малкия брой останали участници у нас, както и на прекалената предпазливост на инвеститорите, които в момента имат свободни средства и от друга страна на надеждата за т. нар. „оправяне на пазара” и нерешимостта у тези, които в момента са инвестирани в акции", допълни брокерът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 377 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 372 хил. лв., а сделките с компенсаторни инструменти бяха за 4 хил. лв.

С най-голям оборот са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-0,3%) - 92 хил. лв., Корпоратива търговска банка (0%) - 74 хил. лв. и Булгартабак-холдинг (0%) - 24 хил. лв. При още само 5 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

В днешната сесия се търгуваха общо 60 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 26/22, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-много поскъпнаха акциите на Тодоров (+5,4%), а най-много се понижиха книжата на Еврохолд България (-5%), Индустриален капитал холдинг (-4,7%), Трейс груп холд (-3,2%) и Химимпорт (-3,1%).

Трейс груп холд АД обяви 71% спад на консолидираната печалба на годишна база до 2,4 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. Общо за деветмесечието печалбата е 5,2 млн. лв. като намалява с 57% на годишна база. Намалението е въпреки увеличението на продажбите с 19% на годишна база до 110 млн. лв. през третото тримесечие на 2011 г. и с 38% до 257 млн. лв. за деветмесечието.

Консолидираната печалба на Булгартабак холдинг АД намалява с 52% на годишна база до 4,4 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. За деветмесечието консолидираната печалба е 7,2 млн. лв., като намалява с 51% на годишна база.

Софарма отчете 27% спад на консолидираната печалба през третото тримесечие на годишна база, като акциите на фармацевтичната компания отстъпиха с 0,3% на БФБ до 3,21 лв. за брой.

При слаб оборот книжата на Българска захар поскъпнаха със 110%, а тези на КРЗ Одесос се понижиха със 7 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Единствено пиетата ат парламента оставка на правителството на Б.Б. може да вдъхне някакви надежди на БФБ и на българския капиталов пазар!Ако Б.Б. си остане може и да бъде закрита въобще Борсата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още