Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX записа шеста поредна печеливша сесия

Девет дружества повишиха цената на акциите си, а при три търговията приключи със спад

SOFIX записа шеста поредна печеливша сесия

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса продължават да се покачват.

SOFIX записа шеста поредна печеливша сесия, като прибави 2,5% към стойността си в сряда, достигайки до 488,730 пункта.  По-широкият измерител BGBX40 нарасна с 0,80% до 108,71 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT задържа историческия връх и даже прибави още 0,11% до 140,34 пункта, докато BGTR30 се повиши с 0,56% до 522,56 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 791,4 хил. лв. след 463 сделки с 58 емисии. Оборотът с компании от SOFIX е в размер на 267,8 хил. лв., като днес бяха търгувани всички 15 от дружествата от състава му.

Девет дружества повишиха цената на акциите си, а при три търговията приключи със спад. Останалите не записаха съществена промяна в цената на акциите си. За втори пореден ден „Еврохолд България“ е най-печелившата компания от SOFIX, която поскъпна с 15,5%, след като вчера прибави 13% към цената си.

На второ място по ръст е ТБ „Централна кооперативна банка“ АД с 4,2%, следвана от „Химимпорт“ АД с 2,2%.

По спад поведе „Сирма Груп Холдинг“ АД, чиито акции поевтиняха с 1,8%. На втора позиция е „Градус“ с понижение от 1,37%, а спадът при „Трейс Груп холд“ е с 0,58%.

Лидери по оборот за деня са „Химимпорт“ с 101,4 хил. лв. , „Еврохолд България“ с 39 хил. лв. и „Сирма Груп Холдинг“ АД с 22,4 хил. лв.

На над 320 милиона лева възлиза набраният капитал през Българска фондова борса за 2020 г., което е най-високата стойност в последните 12 години, отчете операторът по време на юбилейната 20-та церемония по награждаването на инвестиционните посредници и банки.

БФБ записа успешна година и отличи допринеслите за развитието на капиталовия пазар в страната ни през 2020 г.

Утрешният ден пък ще привлече вниманието с първото IPO на пазара за растеж Beam, което ще осъществи технологичната компания „Биодит“ АД.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Приходите от продажби на "Софарма" се увеличават с 4% от началото на годината