Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX записа втори пореден дневен спад

Общо пет дружества от най-ликвидните записаха ръстове в цената на акциите си

SOFIX записа втори пореден дневен спад

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Търговията на Българската фондова борса приключиха без единна посока за индексите.

Основният индекс SOFIX се понижи с 0,2%, записвайки втора поредна дневна загуба. По-широкият BGBX40 и секторният BGREIT останаха почти без промяна на ниво съответно от 117, 28 пункта и 150,83 пункта. Понижение записа и BGTR30, който отписа 0,19% до малко над 560 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 3,7 млн. лв. след 257 сделки с 41 емисии. От основния индекс обект на търговия бяха четири дружества, като оборотът достигна 596 хил. лв. след 138 сделки.

Общо пет дружества от най-ликвидните записаха ръстове в цената на акциите си, които обаче бяха умерени. Най-печелившата компания за деня от SOFIX е „Елана Агрокредит“ АД с ръст от 0,9%. На второ място е „Адванс Терафонд“ с повишение от 0,83%, следвана от „Еврохолд България“ АД с ръст от 0,8%.

Губещите за деня взеха превес, след като осем дружества отписаха от цената си. С най-много поевтиняха книжата на „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД със спад от 2,6%. Втора по спад е „Доверие Обединен Холдинг“ АД с понижение от 2,3%, следвана от „Градус“, чиито книжа поевтиняха с 2,08%.

Лидери по оборот за деня са „Доверие Обединен Холдинг“ АД с 314,9 хил. лв., следвано от „Адванс Терафонд“ АДСИЦ със 119,4 хил. лв. и „Алтерко“ с 88,9 хил. лв.

Днес стана ясно, че производителят на спортни състезателни автомобили и електромобили „СИН КАРС Индъстри“ е подал заявка за регистрация на пазар за растеж на малки и средни предприятия (BEAM) на Българската фондова борса. Това е втората компания от иновативен сектор, която желае да придобие публичен статут на новия пазар BEAM.

„СИН КАРС Индъстри“ ще предложи до 2 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. всяка, като предлагането ще се проведе на 1 юни 2021 г., съобщи дружеството. Минимумът за успешно предлагане е 250 хил. записани нови акции. Мениджър на емисията е „Елана Трейдинг“. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Спад от 0,81% отдалечи SOFIX от рекордните нива