Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX затвори с равен брой печеливши и губещи компании

Бяха изтъргувани акции на 13 дружества от състава на основния индекс, като най-печелившата компания е „Доверие обединен холдинг“

SOFIX затвори с равен брой печеливши и губещи компании

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Българската фондова борса приключи търговията в четвъртък изцяло на зелена територия и с оборот, който остана под 1 млн. лв.

Основният индекс SOFIX се повиши с 0,53% до 424,62 пункта, а по-широкият BGBX40 нарасна с 0,34% до 97,30 пункта. Секторният BGREIT отчете ръст от 0,44% до 131,35 пункта, а BGTR30 прибави към стойността си 0,53% до 482,48 пункта.

Оборотът за деня възлезе на 791,5 хил. лв. след 269 сделки с 35 емисии. Делът на SOFIX в общия оборот е 221 хил. лв., след като бяха търгувани акции на 13 дружества от състава му. Сключените сделки бяха 152.

Губещите и печелившите компании от индекса бяха наравно, като шест дружества повишиха цената на книжата си, други шест отчетоха спад, а едно – „Химимпорт“, не записа промяна в цената.

Най-печелившата компания беше „Доверие обединен холдинг“ с ръст в цената на книжата от 9,7% след активна търговия и 65 сключени сделки. Прехвърлени бяха 22 679 акции, а оборотът достигна 79,9 хил. лв.

На второ място сред печелившите е „Стара планина холд“ АД, чиито акции поскъпнаха с 2,13%, а на трета позиция е ТБ „Централна кооперативна банка“ АД с повишение от 1,7%.

От страната на губещите е „Сирма Груп Холдинг“ АД със спад в цената на акциите от 3,6%. След нея са ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ с понижение от 2,8% и „Монбат“, която отписа 1,7% от цената на книжата си. По-рано днес производителят на батерии отчете спад в приходите и понижение на печалбата през октомври.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Сделките за земя, финансирани от "Елана Агрокредит", намаляха с 16% през 2020 г.