Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX затвори само с три печеливши компании от състава си

Акциите на "Алтерко" поевтиняха след няколко поредни позитивни сесии

SOFIX затвори само с три печеливши компании от състава си

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Сесията на Българската фондова борса приключи предимно с повишения, като единствено основният индекс затвори на червена територия.

SOFIX записа спад от 0,04% до 500,02 пункта, по-широкият BGBX40 се повиши с 0,07%  до 112,55 пункта. Секторният BGREIT прибави 0,47% към стойността си до 147,73 пункта, докато BGTR30 нарасна с 0,32% до 537,62 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 987,1 хил. лв. след 244 сделки с 48 емисии. Участието на SOFIX в общия оборот беше по-голямо днес, като след 93 сделки с акции на 14 емисии от състава му оборотът достигна 525,3 хил. лв.

Само три от най-ликвидните дружества записаха ръстове в цената на книжата си. С най-много поскъпнаха акциите на „Градус“ АД с 2,6%. На второ място е „Холдинг Варна“ AД с повишение от 2,59%, следвано от „Доверие Обединен Холдинг“ АД, която прибави 1,4% към стойността си.

Губещи останаха шест дружества от индекса, като с най-много поевтиняха акциите на „Алтерко“ след няколко поредни печеливши за компанията сесии. Днес технологичното дружество отписа 1,82% от цената си, след като с негови акции бяха сключени най-много сделки от компаниите от SOFIX (19 сделки).

На второ място е „Еврохолд България“ АД с понижение от 1,57%, следвано от „Сирма Груп Холдинг“АД със спад от 0,96%.

Лидер по оборот е „Еврохолд България“ с 270 хил. лв., следван от „Доверие Обединен Холдинг“АД и „Алтерко“ АД.

Извън компаниите от основния индекс, най-печелившото дружество за деня е „Българска фондова борса“ с повишение от 7,84%. На второ място е „Алкомет“ с ръст от 4,84%, а третото място е за „М+С Хидравлик“ с повишение от 4,55%.

Най-голям спад записа „Лавена“, чиито акции поевтиняха с 9,8%, следвана от ТБ „Тексим Банк“ със спад от 3,23% и „Фазерлес“ с понижение от 2,58%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"