IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в продажбите на оловни сплави понижава приходите на "Монбат" през ноември

Намаляването на печалбата се дължи на увеличинието на амортизационните разходи и отслабването на долара спрямо еврото

13:13 | 05.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Монбат&quot; АД</em></p>

Снимка: "Монбат" АД

Спадът на продажбите на антимониеви оловни сплави към трети страни понижава приходите на „Монбат“ към края на ноември 2020 г., но въпреки това компанията остава на печалба.

Консолидираните нетни приходи от продажби на „Монбат“ намаляват със 17% на годишна база през ноември до 27,7 млн. лв. Данните за първите единадесет месеца на 2020 г. сочат, че дружествата от икономическата група са реализирали приходи в размер на над 279 млн. лева, което представлява намаление от 7,4 % в сравнение със същия период на 2019 г.

Компанията посочва, че реализираните други приходи в съпоставимия период януари - ноември 2019 са коригирани с 6,6 млн. лв., като корекцията е формирана от приходи във връзка с активи, продадени на обратен лизинг, за които след преглед е установено, че критериите в МСФО 15 за признаване на приход и респективно отписване на отчетна стойност на направените продажби не са покрити.

Приходите от продажба на продукция между януари - ноември 2019 са коригирани с 450 хил. лева, като стойността на корекцията представлява начисление във връзка с очакваната стойност на годишни бонуси за обеми на реализирани акумулаторни батерии към определени дистрибутори.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В своето съобщение производителят отбелязва още, че намалението на приходите през ноевмри 2020 г. в сравнение с ноември 2019 г., както и намалението на същите за периода януари-ноември 2020 г. спрямо 2019 г. се дължи главно на спада на продажбите на антимониеви оловни сплави към трети страни, които продажби не са част от основната дейност на рециклиращата дивизия, и по-ниските нива на LME индекса на олово през октомври 2020 г. и за периода януари-октомври 2020 г. спрямо сравнителните периоди през 2019 г.

Въпреки това компанията остава на печалба преди облагане с данъци в размер на 1,6 млн. лв., макар и тя да намалява с 1,7% на годишна база през ноември. От януари до края на ноември групата отчита печалба в размер на 13,6 млн. лв., което представлява намаление от 11,3 % в сравнение с предходната година.

Спадът се дължи на увеличинието на амортизационните разходи, като съществена част от тях се дължат на амортизационни отчисления във връзка с приета счетоводна политика относно придобит инвестиционен имот през юли 2019 г. От групата обясняват, че влияние е оказало и нарастването на валутно-курсовите загуби, произтичащи най-вече от отслабването на долара спрямо еврото, като „Монбат“ има вземания от един клиент в Близкия изток, деноминирани в щатски долари, и отслабването на нигерийската найра, засягащо търговската операция на групата в Нигерия.

В предпоследния месец от годината консолидираната EBITDA отбелязва годишен ръст от  13,8% до 3,7 млн. лв. За единайсетте месеца на 2020 г. показателят EBITDA е в размер на 35,4 млн. лв., като нараства с 4,1% спрямо година по-рано.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още