Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Стара планина продаде 35% от дяловете си в Устрем три месеца след закупуването им

Компанията остава мажоритарен собственик с 45% от капитала на дружеството

Стара планина продаде 35% от дяловете си в Устрем три месеца след закупуването им

Снимка: Pixabay

Стара планина холд продаде част от дяловото си участие в свищовското предприятие  „Устрем“ ООД, която закупи в средата на април, съобщи компанията чрез БФБ - София.

Обект на продажба са 4761 дяла, представляващи 35% от капитала на дружеството, на цена 269 950 лева. Купувач на дяловете е пловдивското дружество „Гарант-5“ ООД.

Стара планина холд АД
След продажбата Стара планина холд АД притежава мажоритарен пакет в размер на 45% от капитала на „Устрем“ ООД и ще продължи да определя политиката на развитие и управление на машиностроителното предприятие.

Устрем е компания с 60 годишна история. Възниква като държавно предприятие за поддръжка, а по-късно и производство на резервни части за зърнокомбайни, в която дейност е сред лидерите на българския пазар. 

В средата на април Стара планина придоби дялове в Устрем с намерение да инвестира в модернизацията и развитието на дружеството. Тогава холдингът закупи 10 882 дяла, представляващи 80% от капитала на свищовското дружество, на цена от 587 628 лева. 

Тогава холдингът купи и дялове и в други две дружества -  Винпром“ АД и Дионисий АД с предмет на дейност изкупуване на грозде и плодове за промишлена преработка. 

С придобиването на новите дъщерни дружества Стара планина съобщи, че очаква консолидираните годишни приходи от продажби да достигнат 194 млн. лева. За сравнение, приходите от продажба на продукция отчетоха 8% годишен ръст до 180,9 млн. лв. през 2016 г. според данни в консолидирания отчет на дружеството за последното тримесечие на миналата година.

От началото на годината акциите на Стара планина холд поскъпват с близо 31%, а през последните 12 месеца ръстът в цената на книжата достига 113%. Пазарната капитализация е 178,5 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Акциите на „Индустриален Капитал Холдинг“ поскъпнаха с малко над 8%