Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Стоян Николов: Очаквам връщане на част от свободните финанси на населението на БФБ

Според управителя на Първа финансова брокерска къща българската борса е запазила известна корелация със световните финансови пазари

Стоян Николов: Очаквам връщане на част от свободните финанси на населението на БФБ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

През изминалия един месец станахме свидетели на големи флуктуации на българския капиталов пазар, които в по-голямата си част са резултат на оповестяване на отчетите на дружествата за първото тримесечие на 2019 г., но в голяма степен бяха предизвикани и от драматичното спадане на ликвидността.

И през този месец активността на институционалните инвеститори остана относително слаба, като пазарните нива се определяха в резултат на малки по обем сделки, иницирани основно от ритейл инвеститори. Въпреки преобладаващите добри и в някой случай над очакванията резултати, липсата на ликвидност оказа негативно въздействие върхо общите пазарни нива, а сентиментът сред по-дребните играчи на борсата лесно се променяше от положителен в негативен и обратното. Всички тези елементи на борсата нагнетиха известно недоверие сред по-дългосрочните инвеститори и станахме свидетели на натиск дори и върху дружества, които са доказани с добри резултати, дивидентна политика, корпоративно управление и връзка с инвеститорите. 

През втората половина на май започна активното оповестяване на покани за годишните общи събрания, като логично фокусът на всички инвеститори беше върху предложените за гласуване дивиденти. За поредна година публичните дружества, които предлагат възвръщаемост на акционерите си под формата на дивидентни плащания, надскачат многократно дохода от лихви по депозитите, въпреки че има известна тенденция към спад на дивидентната доходност и дори липсата на дивидент за 2018 г. при някой дружества, които традиционно са раздавали дивиденти през последните години. Тази тенденция е леко притеснителна на фона на ниските банкови лихви по кредитите, лесния достъп до финансиране на бизнес проектите и обезсмислянето на реинвестиране/задържане на собствената печалба, което пък силно демотивира инвеститорите.

Въпреки отсъствието на значителен брой чуждестрани инвеститори на БФБ  българската борса запази известна корелация със световните финансови пазари и турболенциите на капиталовите пазари по света създаваше известни притеснения и у нас, но след натиска на основния индекс SOFIX до дъната около 560 пункта в средата на миналия месец, индексът възстанови в края на май и достигна 582 пункта. От гледна точка на техническия анализ е видно, че след преминаването над 50 дневната и 100 дневна средна имаме нива на подкрепа около 575, които за изминалата една седмица очертават ясно ниво на подкрепа и е възможен тест на горе с таргет 200 дневната средна около 590 пункта.

Интересно е да отбележим, че след спадането на лихвите по депозитите от последните години, една голяма част от спестяванията на населението се насочиха към пазара на недвижими имоти и в по-ограничена степен към фондовата борса. След ръста на цените на жилищата с повече от 20% за последните 2 години обаче, се забелязва известно забавяне както в строителството така и в покупките на имоти и в този смисъл очакванията са за завръщане на част от свободните финанси на населението към инвестиции на борсата. Този процес има наченки от средата на миналата година, но с известно огорчение ще споделя, че българските инвеститори обръщат поглед повече към чуждите финансови пазари в сравнение с възможностите за инвестиране в местни дружества. Трябва да отбележим, че правителствената подкрепа за нови емитенти на борсата чрез така наречената ваучерна програма заработи и набира сила, но с далеч по-бавни темпове от очакваното.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
Императорът до: studioaa
преди 1 месец
А че нали и аз казвам туй?
0
 
7
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Доверието към институциите у нас не предполага такива неща, каквито са описани като мечтани. Напротив. Тези мутренски фондове дето се пръкнаха с разните масови приватизации, допълнителни пенсии и т.н. само спънаха естественото развитие на борсата и тя просто не се случи. Акциите на нашите фирми не ми вдъхват доверие , защото средата е такава, че ако към някоя фирма се прояви интерес на борсата тя може да бъде ударена , както удариха КТБ. Знаете кой, как и т.н. Пък и как да съм сигурен , че спекулативния характер на борсата е в някакви разумни граници. У нас алчността не се подчинява на разума. Тя е безгранична. Купувам на 4 лева акцията и утре хоп 1 лев щото някой играч по мутренски начин прави лесни пари. Да бе. Направете си едно проучване колко хора като процент биха влагали до 1000 лева годишно, до 5 000, до и над 10 000 годишно. Примерно. Обикновения българин просто не трябва да има средства за производство и съответно няма място на борсата. Това е реалността на нашия мутренски капитализъм. Едни шепа играчи на една измислена борса. Капитализмът, демокрацията и нормалността у нас са проформа. Хората с пари сред работещите са в големите градове, а там те са на дълги позиции ипотечен заем - 20 години примерно. Чакайте ресурс от тях на борсата. Остава ви бизнеса. Хахахахаха. Родния бизнес - какъвто той, такава му и фондовата дорса.
2
 
3
 
7
studioaa до: Императорът
преди 1 месец
Ти сериозно ли ги мислиш тези неща? Акциите на БФБ и сега са много силно надценени от порядъка на поне 3-4 пъти. Никой не би насичил парите си към нещо с 1-2% доходност и риск от загуба на 100% от парите за това. Доходността на БФБ трябва да е минимум 6-7% след данъци за да си струва риска изобщо. Но престъпката костова шайка, която създаде частните пенсиони пирамиди, пардон фондове, изкуствено надува цените на акциите и свива дивидентите на БФБ. Когато дойде време да се изплащат пенсии на голяма група хора до 10-на години тогава пирамидите ще се сринат, защото активите им в момента не струват пукнат грош.
1
 
2
 
6
преди 1 месец
"публичните дружества, които предлагат възвръщаемост на акционерите си под формата на дивидентни плащания, надскачат многократно дохода от лихви по депозитите, въпреки че има известна тенденция към спад на дивидентната доходност и дори липсата на дивидент за 2018 г"

То пък е голямо геройство да надскочиш 0.38% лихва по депозит. дивидентната доходност на Софиксът тая година ще е по-ниска от доходността на Coca cola например. При ниската ликвидност, смятайте какво ще стане - ако само 5% от хората насочат спестяванията си към БФБ.
0
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хаха... Населението никога няма да се върне на БФБ - населението отдавна е открило други по-лесни начини да си губи парите - дори "с малки суми но редовно" и с многократно по голям hype фактор - криптовалутите.
Лека и пръст на БФБ.

Още от Новини и анализи
„Сирма Груп Холдинг“ е най-печелившата компания в четвъртък на БФБ