IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза ще инвестира 12,5 млн. евро в ново дружество за производство на целуоза

Свищовското предприятие ще си партнира с индийска компания

17:14 | 19.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Свилоза АД</em></p>

Снимка: Свилоза АД

Свищовското предприятие за произовдство на целуоза „Свилоа“ АД планира да инвестира 12,5 млн. евро в учредяването на ново акционерно дружество в партньорство с индийската компания „Сигачи Индъстрис Прайвит Лимитид“.

На проведено в понеделник (18 септември) извънредно общо събрание на акционерите ръководството на дружеството е запознало акционерите си с условията по сделката и е получило тяхното одобрение да пристъпи към по-нататъшни преговори. 

Предмет на дейност на новоучреденото дружество, чието име все още не е известно, ще бъде производство и реализация на микрокристална целуоза и продуктите от нея.

„Ние сме в начална фаза на проекта. Общото събрание имаше за цел акционерите да дадат своето съгласие ръководството да започне разговори за изграждането на такава платформа с партньора ни от Индия“, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на „Свилоза“ АД Михаил Колчев.

Той посочи, че е твърде рано да се говори за детайли в по-нататъшното производство, като обясни, че инвестицията е част от политиката за развитие и по-дълбочинно производство на целуоза.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Като учредител Свилоза ще участва в капитала на новото дружество с 12,5 млн. евро, разпределени в съответния брой акции. „Сигачи Индъстрис Прайвит Лимитид“ ще участва с парична вноска в същия размер.

И двете компании имат равни права за участие в капитала на новото акционерно дружество. Очакваният капацитет е около 10 хил. тона микрокристална целуоза годишно. Производството ще се осъществява на площадката на Свилоза АД, за да се използва инфраструктурата.

В мотивирания доклад на свищовското предприятие се посочва още, че поради спецификата на новото производство ще са необходими нови технологии, машини и оборудване. „Около 25 млн. евро е ориентировъчният бюджет. Вноските от по 12,5 млн. евро и двете страни трябва да покрият всички разходи по платформата“, коментира Колчев.

Той заяви, че след полученото одобрение от акционерите срещите с индийския партньор ще започнат още през октомври, като се очаква преговорите да приключат до края на годината. По-думите му това може да се очаква най-рано през ноември.

Пред акционери той е посочил, че новото дружество цели максимално високо качество, като ще се бори да навлезе на високия ценови сегмент от пазара.

Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още