Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Събитията на БФБ не успяха да раздвижат търговията през седмицата

SOFIX записа повишение от 0,6% през последните пет борсови сесии

Събитията на БФБ не успяха да раздвижат търговията през седмицата

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата на Българската фондова борса (БФБ – София) приключи с лек ръст на основния индекс и оборот в обичайните за последните седмици граници.

SOFIX записа повишение от 0,6% през последните пет борсови сесии, макар в последните две да приключи на червена територия. В петък индексът изтри 0,1% от  стойността си.

Таблица: Движение на SOFIX в петък

Фокусът през изминалата седмица беше насочен към представянето на български компании пред британски инвеститори в Лондон в четвъртък (18 май). „Мисия Лондон“ приключи без конкретни новини, но със заявен интерес от страна на чуждестранните инвеститори.

Равносметката за състава на SOFIX през последната седмица показва девет компании, които увеличиха цената на акциите, четири, при които беше записан спад, и две без промяна в цената.

Най-печелившата компания както за последния борсов ден, така и за седмицата като цяло, е М+С Хидравлик, която прибави 3,75% към цената на акциите си през седмицата. На второ място е Албена с ръст от 2,69% и Фонд за недвижими имоти България с покачване от 2,17%.

Най-губещата компания е Стара планина холд с понижение от 3,35%, следвана от Индустриален капитал холдинг със спад от 2,27% и Неохим, чиито акции поевтиняха с 1,61%.

Лидер по оборот е Еврохолд България с 2,3 млн. лв. Като цяло оборотът на регулиран пазар през изминалите пет сесии възлезе на 5,8 млн. лв.

Друго събитие, което беляза борсовата сесия е новината за промени в правилата за изготвянето на проспекти за публичните компании, които бяха одобрени на европейско ниво. Новината беше посрещната с интерес, тъй като тя ще засегне и потенциалните бъдещи членове на семейството на публичните компании у нас.

Тепърва предстои да видим как и в какви срокове промените ще бъдат транспонирани в нашата нормативна уредба

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Регулатор предупреди за рискове при първично предлагане на криптовалути