Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Съдът в Ловеч обяви „Спарки Елтос“ в несъстоятелност заради дългове

Началната дата на несъстоятелността е определена на 31 декември 2018 г., общите задължения на дружеството са за 106,359 млн. лева

Съдът в Ловеч обяви „Спарки Елтос“ в несъстоятелност заради дългове

Снимка: Спарки Елтос АД

Окръжният съд в Ловеч е обявил производителя на електроинструменти и заварени конструкции за подемно-транспортна техника и други машини „Спарки Елтос“ АД в несъстоятелност заради невъзможност компанията да обслужва задълженията си, вижда се от решение на съда, публикувано в Търговския регистър.

За начална дата на неплатежоспособността е определена 31 декември 2018 г.

Делото е заведено от Главната инспекция по труда заради неизплатени заплати за няколко месеца от 2019 г. за над 2 млн. лева, става ясно от решението. Инспекцията по труда може от 2018 г. да иска несъстоятелност на предприятия заради неизплатени за повече от два месеца заплати, след като беше направена промяна в Търговския закон.

За временен синдик на „Спарки Елтос“ е назначен Елин Топалов, синдик на бургаския корабостроителен завод и на „Ремотекс Раднево", който е предложен от държавната Българска банка за развитие (ББР) в качеството и на присъединен кредитор по делото. Към институцията дружеството има и най-много задължения.

С решението си съдът в Ловеч налага и запор и възбрана на имуществото на „Спарки Елтос“ и насрочва събрание на кредиторите на 5 август т.г. в Съдебната палата в Ловеч. Решението може да се обжалва в 7-дневен срок след вписването му в Търговския регистър.

Трайна невъзможност за погасяване на задълженията

Съдът, след като е разгледал всички представени материали, приема, че имуществено-финансовото състояние на дружеството е с вложени финансови показатели за продължителен период от време и е в трайна невъзможност да погасява задълженията си.

В документа се подчертава, че коефициентът на обща ликвидност на компанията е паднал под 1 още през 2018 г., т.е. активите й не покриват дълговете. Коефициентът на финансова автономност към 2018 г. е спаднал на 0,2537, а през 2019 г. достига 0,1254, т.е. дружеството не може да покрие задълженията си със собствен капитал.

Спарки Елтос АД

Същевременно коефициентът на задлъжнялост на компанията се увеличава от 3,9417 през 2018 г. до 7,9729 през 2019 г. Спирането на плащанията към различните кредитори датира от 2018 г.

Датата на несъстоятелността съдът определя на базата на това кога вземанията на кредитора по най-голямото задължение са станали изискуеми, вижда се още от решението.

Дълговете на Спарки Елтос

Вземанията на ББР от дружеството са за над 88,6 млн. лева. Договорът за кредит е от 2014 г. и е за 3 млн. лева, като дружествата „Спарки трейдинг“ ЕООД и „Спарки пауър тулс Гмбх“ са съдлъжници. Усвоените средства по този заем са 2,99 млн. лева, а крайният срок за издължаване е 5 октомври 2019 г.

Дружеството има и други договори и анекси към тях, сключени с банката в последните години. Последното плащане на компанията към ББР е от 11 октомври 2018 г. в размер на 16 000 евро, отнесени по два договора за кредити. Оттогава плащания не са извършвани.

Начислените и неизплатени заплати на персонала на дружеството за периода април – август 2019 г. възлизат на малко над 2 млн. лева. Уговорено е било те да бъдат изплатени наведнъж, но това не е направено.

Общите задължения на „Спарки Елтос“  възлизат на 106,359 млн. лева – към свързани предприятия, банки, по търговски заеми, доставчици, клиенти, за данъци, към персонала, към пенсионни фондове и т.н.

Последно малки плащания са правени през 2019 г. към някои доставчици.

Същевременно вещите лица оценяват дълготрайните активи на предприятието на стойност 51,681 млн. лева към края на 2019 г., като отчитат намаление в последните три години. Последните реализирани приходи на дружеството са пред 2020 г. са в размер на  7 468,99 лева.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
khao до: terziеv
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
за китай не коменрирам... щото според теб те са технологично в 22 век...
1
 
1
 
7
khao до: terziеv
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
викаш хората бегат от качественото, за некачествения и евтин бош...
че умрем от смехххх
2
 
3
 
6
terziеv до: khao
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Точно затова. Никой не може да се бори с Китай. "Елтос" са/бяха по-скъпи от "Бош".
1
 
4
 
5
khao до: doba
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
като имат неповторимо качество и надежност, защо фалираха ?
1
 
5
 
4
sgg211 до: Oбичам България
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
На ъглошлайфа и до днес им казват "болгарки"

Още от Новини и анализи
Сесията на БФБ приключи без поевтиняваща компания от SOFIX