IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с Алтерко започна с 13,8% ръст на акциите*

Компанията отчита по-високи от очакваното финансови резултати през деветмесечието

12:27 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>На снимката: Димитър Димитров, изп. директор на &quot;Алтерко&quot; (л.), Иван Такев, изп.директор на БФБ (ц.), Светозар Илиев, финансов директор на &quot;Алтерко&quot; (д.), БФБ</em></p>

На снимката: Димитър Димитров, изп. директор на "Алтерко" (л.), Иван Такев, изп.директор на БФБ (ц.), Светозар Илиев, финансов директор на "Алтерко" (д.), БФБ

В първия ден от декември акциите на Алтерко официално започнаха да се търгуват на българската борса, а ръководството на компанията обеща добро отношение към инвеститорите и раздаване на дивиденти в следващите години.

Изпълнителният директор на холдинга Димитър Димитров увери, че раздаването на дивидент влиза в плановете на компанията, но по думите му „това ще бъде съобразено с растежа на фирмата“.

„В краткосрочен аспект през следващата година не е логично да раздаваме дивидент, но това е предвидено за следващите години“, заяви той.

Началото на търговията беше сложено часове, след като късно снощи Алтерко обяви по-високи от очакваното резултати за деветмесечието.

Към 30 септември нетната печалба на холдинга е в размер на 1,6 млн. лв., като приходите от продажби нарастват с над 25% до 23,492 млн. лв. От продажбата на стоки, където влизат продажбите на часовниците MyKi, компанията е спечелила 1,6 млн. лв.

Часовникът осигурява постоянна връзка на родителите с техните деца, като за целта е оборудван с микрофон, говорител и GPS. 

По думите на Димитров резултатите на компанията за деветмесечието са в пъти по-високи от очакваното, което той отдава на доброто развитие на т. нар. "интернет на нещата" и търсенето на смарт устройствата за дома. 

В краткосрочен аспект през следващата година не е логично да раздаваме дивидент, но това е предвидено за следващите години

По отношение на това в какво компанията ще инвестира средствата от IPO-то си изпълнителният директор на холдинга посочи, че набраният капитал ще допълни вътрешното самофинансиране, което производителят прави чрез останалите си дейности, а целта е един постоянен растеж.

Димитров коментира и Сирма Груп и нейното представяне една година след листването ѝ на БФБ, като изтъкна по-скоро различията на двете технологични компании.

„Ние сме различни, обединява ни това, че сме в IT сферата, но Сирма предлага продукти на крайните клиенти, докато компаниите от холдинга Алтерко предлагат софтуер и по-този начин извършават услуги“, обясни той. По думите му самите модели на работа са различни.

„В момента, за разлика от Сирма, ние сме IT компания, която за първи път предлага продукти на пазара. Но те не са продукти в чистия смисъл на думата, защото са свързани с услуги, които се предлагат например чрез часовника MyKi. Това е един продукт, с който след това клиентът използва услугата ни чрез мобилния си оператор. Основното, което получава, е услугата, която използва чрез продукта, който предлагаме", посочи Димитров.

От своя страна изпълнителният директор на борсата Васил Големански посрещна новия член в семейството на БФБ с нескрит позитивизъм. "Отново радостен ден за нас. Още повече ни прави радостни фактът, че компанията е от IT сектора", заяви той.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
По думите му в последно време се забелязва доста силно раздвижване в този сектор и търсене на капитал за развитие чрез борсата. "Проветствам тази тенденция. Готови сме да я подкрепяме във всяка една стъпка", увери Големански.

Той изтъкна още, че именно малкият и среден бизнес и начините на финансирането му през капиталовия пазар, е заложен сред основните приоритети в стратегията за развитие на пазара. "В подкрепа на тези добри инициативи виждаме и добрия знак Алтерко днес да стъпи на борсата", заяви Големански. 

В същото време Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на инвестиционния посредник по емисията „Карол“, изрази увереността си, че присъствието на Алтерко на капиталовия пазар ще спомогне за успешното бъдещо развитие на компанията.

Той определи като „много интересен“ процеса на листване, като посочи, че в момента виждаме резултата от добрата работа.

Два часа след началото на първата борсова сесия на Алтерко са сключени 17 сделки с акции на компанията при цена от 1,65 лв. Припомняме, че пределената от заявителя индикативна референтна цена за първата търговска сесия бе 1,45 лв., което значи, че акциите се търгуват с ръст от 13,8%. 

Дневният оборот към 12:00 часа възлиза на 18 332 лв.  

IPO-то на „Алтерко” беше второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД.

През ноември 2015 г. Сирма Груп Холдинг набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса от 2013 г. насам бе успешно.

*Актуализирано към 14,10 часа

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още