IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с ДЦК на борсата започва на 1 ноември

Предмет на търговия са всички емисии, търгувани на вътрешния пазар, заявиха пред Investor.bg от ръководството на БФБ

14:28 | 24.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на Българска фондова борса (БФБ – София) започва на 1 ноември, съобщи борсовият оператор.

Началото ще бъде отбелязано с церемония по символичен старт на търговската сесия, на която ще присъстват официални лица от Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите.

"Този проект е очакван от дълго време. Радваме се, че достигна до точка, в която може да се осъществи. Надяваме се стартът да бъде успешен", коментираха от ръководството на БФБ пред Investor.bg.

От борсовия оператор уточниха, че предмет на търговия са всички емисии, търгувани на вътрешния пазар. Очакванията на оператора са да има интерес към инвестициите в ДЦК. 

"Новината е положителна и за посредниците, макар по-големите играчи да са банките. Положителен е за мен изпълненият ангажимет - "зададено-свършено". Обещанието беше спазено, което е добър индикатор", коментира от своя страна главният брокер на "София Интернешънъл Секюритиз" (СИС) Галина Зайцева. 

От съобщение на сайта на борсата става ясно, че от Министерството на финансите е постъпило заявление за допускане до търговия на Основния пазар BSE на 20 емисии ДЦК. 

Това е важна стъпка в съвместните усилия на Фондовата борса, Централния депозитар, Министерството на финансите и Българската народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ. Очакванията са тази стъпка да обогати палитрата от финансови инструменти, които се търгуват на борсата, като я направят още по-атрактивна за инвеститорите. 

Търговията на ДЦК е част от стратегията за развитие на капиталовия пазар, приета през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
obafeme
преди 6 години
еми супер, явно тогава си спомняш как ДЦК-то са развили много капиталовия пазар и сега пак така ще стане! менте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
vankata89
преди 6 години
Интересно ми е колко процента от оборота ще прибира борсата. Освен това дължът ли се данъци върху търговията с ДЦК и трябва ли да се попълват декларации за това че имаш ДЦКи всякакви такива простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
pass
преди 6 години
Не виждаш, защото си млад. Аз помня през 90-те години колко развит пазар на ДЦК-та имахме, имаше нови емисии всяка седмица, подаваха се заявки и т.н. След това работата замря с времето. Май е време да се възроди пазара на ДЦК-та у нас, още повече че ГЕРБ казаха днес че вече се насочват към вътрешния пазар за финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
obafeme
преди 6 години
не виждам смисъл от това, камо би пък да съдейства за развитието на капиталовия пазар. Нека видим все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още