IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешният ход за "Биодит" - преизпълнение на прогнозите

След скока на цената на акциите със 100% има голям риск от загуба на доверие при ново увеличение на капитала

16:31 | 05.03.21 г. 2
<p>
	<em>Бикът пред родната борса временно се брандира с &quot;Биодит&quot; АД.&nbsp;Снимка: БФБ</em></p>

Бикът пред родната борса временно се брандира с "Биодит" АД. Снимка: БФБ

Какво предстои за "Биодит" АД, след като цената на акциите се изстреля със 102% до 2,02 лв. за брой в първия ден за търговия след увеличението на капитала с 1 млн. лв.?

Още след търга на пазара BEAM в началото на годината от компанията анонсираха, че обмислят да осигурят допълнителна ликвидност, след като търсенето надвиши предлагането близо 3 пъти.

Увеличението на цената със 100% обаче прави нещата доста по-трудни, отколкото ако например се беше увеличила с 20%.

Сега просто ще е много трудно да се определи каква да бъде емисионната цена на новите акции. Ако бъде 2,02 лв., то записването ще е много трудно. Все пак оборотът на тази цена беше символичен. Провал на увеличението би донесъл тежка репутационна ерозия.

Ако емисионната цена е хипотетично 1,7 лв., отново увеличението вероятно ще е неуспешно, защото във втория ден на търговия цената лесно падна до 1,5 лв. с оборот под 20 хил. лв.

Ако е още по-надолу, например на 1,2 лв., купувачите над тази цена за около 200 хил. лв. ще бъдат разочаровани. Освен това може да изглежда като отчаян ход от типа „да вземем едни пари, докато ни ги дават“.

Наистина ново увеличение трябва да е с търгуеми права, което да защитава инвеститорите, но практиката у нас показва, че цената на правата клони към минималните 0,001 лв. за право и пазарната цена ще падне докъм емисионната цена. Така реално при слабата ликвидност у нас правата не защитават старите акционери.

Добавете към уравнението, че в някой момент ще изтече забраната старите акционери в „Биодит“ да продават и може да стане доста странно. Това е така, защото увеличение на капитала отнема време поради процедурите (например 3-4 месеца до търговията с новите акции) и през това време някой стар акционер може да излезе на пазара и да започне да продава. Добавете също, че цената все пак ще зависи от изпълнението на прогнозите за продажби... Средата стана доста несигурна. Не трябва да се забравя и слабата ликвидност, възможността да се появи по-гореща акция или пазарите да коригират (SOFIX стои на едно място вече месец и половина).

Затова пред „Биодит“ остава само един път - да преизпълнява прогнозите и да оправдае поскъпването на акциите си. Като част от този път може да се включи и реализирането на проект, който да изисква сериозно финансиране и тогава дружеството да излезе и да каже „трябват ни 2 млн. лв., за да направим това и това конкретно“.

Примери за грешки с увеличения на капитала може да се посочат, и то много. Например пазарната цена на „Елана Агрокредит“ АД беше достигнала 1,5 лв., а дружеството направи увеличение на цена от 1,1 лв., с което си навлече гнева на купувалите над 1,1 лв. В този случай имаше недостатъчна комуникация, защото дружеството беше планирало това увеличение отдавна, но пазарът забрави и вдигна цената до 1,5 лв., след което дружеството търпи критики и до ден днешен.

„Сирма груп холдинг“ пък направи неуспешно увеличение на капитала при цена от 1 лв. през 2019 г. и сега цената е 0,52 лв.

Рибата е още в морето, да не слагаме тигана

Не трябва да се забравя, че се търгуват очаквания. Те може и да не се изпълнят, а най-добре е да се преизпълнят. При предлагането бяха заложени прогнози за продажби от 447 хил. лв. за 2021 г. при 185 хил. лв. продажби за 2020 г. и 226 хил. лв. за 2019 г. Гледайки напред към 2022 г., прогнозата е за 1,24 млн. лв. продажби, а за 2023 г. е за 2,4 млн. лв. При цена от 2 лв. за акция пазарната капитализация на дружеството е вече близо 28 млн. лв.

Нека погледнем и печалбата. За 2021 г. се прогнозира загуба в размер на 96 хил. лв. след загуба от 250 хил. лв. за 2019 г. и 577 хил. лв. за 2019 г. Печалби се прогнозират в бъдещето - 489 хил. лв. за 2022 г., 1,5 млн. лв. за 2023 г. и т.н.

Какво можем да следим? Ако отчетът за първото тримесечие на 2021 г. покаже продажби в размер на поне 112 хил. лв. и загуба от само 29 хил. лв., което е по ¼ от годишните прогнози, това ще е дори преизпълнение, защото следващите тримесечия трябва да са по-силни. И този отчет трябва да бъде предаден до края на април, но ако дружеството пожелае, може да го изготви и предаде на инвеститорите и доста по-рано.

В обобщение. Бързай бавно и преизпълнявай прогнозите, защото много (почти всички) компании на БФБ сбъркаха, като разочароваха акционерите си на някакъв етап и доверието така и не се върна. Увеличението на капитала съвсем не е лесно. Напротив, повечето компании в България се провалиха при това упражнение.

Материалът е авторски коментар с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Който е чел важните книги, знае израза "не го пипам и с два мета пръчка" и за какво се използва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още