Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Валутни загуби за 5,4 млн. лв. "изяждат" печалбата на „Софарма“

Консолидирано тя намалява с 30% на годишна база до 10,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г.

Валутни загуби за 5,4 млн. лв. "изяждат" печалбата на „Софарма“

Аптека SOpharmacy.  Снимка: Софарма Трейдинг

“Отрицателни разлики от промяна на валутни курсове” за 5,4 млн. лв. намаляват консолидираната нетна печалба на „Софарма“ АД с почти една трета (30%) на годишна база до 10,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

В загубите от валутни курсове влизат „Нетна загуба от курсови разлики по заеми в уждестранна валута и договори за лизинг“ за 4,4 млн. лв. и „Печалби/(загуби) от курсови разлики по търговски вземания и задължения и текущи разплащателни сметки“ за 997 хил. лв. Преди година не е имало такива загуби.

Данни на „Софарма“ АД показват, че от началото на 2020 г. спрямо лева са поевтиняли украинската и беларуските валути.

„Софарма“ АД е успяла да прехвърли 2,38 млн. лв. загуби към малцинственото участие, поради което нетната печалба намалява само с 4,6 млн. лв. или посочените 30%, до 10,8 млн. лв.

Софарма АД

Брутната печалба (преди данъци и преди малцинствено участие) намалява с 8,26 млн. лв. до 10,9 млн. лв. за януари-март 2020 г. И въпреки платените данъци за 2,5 млн. лв. нетната печалба е 10,8 млн. лв. (само 100 хил. лв. по-малко), защото малцинственото участие отчита загуба от 2,4 млн. лв. за януари-март 2020 г. За същият период на 2019 г. малцинственото участие е на печалба с 1,8 млн. лв.

Тоест, двете важни графи са отрицателните валутни разлики за 5 млн. лв. (спрямо положителни за 0,2 млн. лв. миналата година) и загубата за малцинственото участие за 2,4 млн. лв., спрямо печалба за него от 1,8 млн. лв. година по-рано.

Не е уточнено на другите собственици в кои дъщерни дружества се пада загубата.

Консолидираните продажби на „Софарма“ АД нарастват с 16,5% на годишна база до 368 млн. лв. за януари-март 2020 г., а продажбите на стоки са нагоре с 19% до 295 млн. лв. Стоки продава основно „Софарма Трейдинг“ АД.

Приходите от продажби на продукция са нагоре с 10% на годишна база до 71,2 млн. лв. за януари-март 2020 г., като това е основно производството на компанията майка „Софарма“ АД.

За петък (5 юни) са насрочени общи събрания на акционерите в „Софарма“ и „Софарма Трейдинг“ АД. Акционерите на компанията ще гласуват предложение за нови 0,07 лв. брутен дивидент на акция за 2019 г., с което той да достигне 0,12 лв. с вече разпределените 0,05 ст. При Софарма Трейдинг АД е предложено запазване на дивидента от 0,3 лв.

Изпълнителните директори на „Софарма“ АД, „Софарма Трейдинг“ АД и „Доверие обединен холдинг“ АД ще проведат обща онлайн среща с инвеститорите на 5 юни 2020 г. от 12 ч. до 13 ч.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в некои от изброените компании.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи минимално за втори пореден ден