IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Малчев: Все още са налице достатъчно подценени активи на БФБ

Напоследък на борсата групи от акции си предават щафетата по поскъпване, констатира управителят на Бул Тренд

18:14 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вл. Малчев: Все още са налице достатъчно подценени активи на БФБ

След вчерашния ръст от 1,8% днес водещият борсов индекс – SOFIX, се понижи с 0,4% до ниво от 615,44 пункта при оборот от 614 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 1,1%, а от началото на годината е нараснал с 25,2%.

Останалите борсови индекси също са на червено - индексът на най-ликвидните компании BGBX40 отстъпи с 0,2% до 123,44 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу също с 0,2% до 451,92 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е на практика без промяна (-0,01%) на ниво от 99,63 пункта.

„Днешната борсова сесия беше малко по-спокойна и при по-ниска активност, но подобно на повечето сесии от последните месеци и днес имаше позиции, набелязани от инвеститори или спекуланти за сериозно поскъпване. Това вече е очевиден процес – един ден поскъпват едни акции от една група или близки по индустрия и характер, после при тях настава затишие за определено време, но други акции поемат щафетата и влизат във фокус. Днес определено интересът беше концентриран при книжата на Еврохолд (+4,4%), Евроинс (+13%), Трейс Груп (+2,1%) и ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (+7%). При някой от тях говорим за чисто спекулативни покупки, докато при други бих заложил, че става дума за институционален интерес", заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"От известно време, почти ежедневно, виждаме нескончаем растеж при книжата на Доверие обединен холдинг (+0,6% днес) и особено на Спарки Елтос (+5,8% днес), който на пръв поглед е трудно обясним  предвид лошото финансово състояние и на двете компании, но очевидно е, че в момента оптимизмът взема връх на БФБ, а в такава ситуация борсовите играчи често залагат преди всичко на евентуално бъдещо положително развитие при подобни емисии, забравени с години на особено ниски цени. По правило обаче не липсват и изключения, като такова очевидно е Енемона, където не се забелязва никакъв подобен оптимизъм. Няма как да пропуснем и постоянно ескалиращия интерес към покупки на компенсаторни инструменти (

Свързани компании:

), който е още по необясним на база видими, публични факти или други разумни аргументи", допълни анализаторът.


"Определено пазарът е в силна възходяща фаза, непрекъснато влизат нови капитали, така че почти ежедневните поскъпвания не могат да бъдат изненада и могат да продължат достатъчно дълго, въпреки че не малко акции вече са добре оценени. Все още обаче са налице достатъчно подценени активи на БФБ“, завърши анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,157 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+0,6%) – 192 хил., Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+0%) – 152 хил., Индустриален Холдинг България (+0,1%) – 108 хил. и Еврохолд (+4,4%) – 96 хил. 

На регулиран пазар се търгуваха общо 59 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 30/24, а при 5 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Бианор Холдинг (+87%) и Евроинс (+13%), а с най-силен спад са книжата на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-4%).

ЗД Евроинс АД е купило 6,2% от Етропал, а Евроинс Румъния увеличава дела си в от 5% на 8,2%. Евро-Финанс АД е продало 6,2% от капитала на дружеството.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още