Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Владислав Панев: Листването на големи компании ще установи реалната им оценка

Купувачите на имоти трябва да имат план Б и да са в готовност за по-високи месечни вноски, посочи финансовият експерт

гледано: 2049   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Големите български компании не са листвани на БФБ. С листването им ще се установи реалната им оценка, за да има в какво да инвестират пенсионните фондове и за да се прецизира прозрачността и корпоративното управление на компаниите.

За това настоява Владислав Панев, член на председателския съвет на Демократична България в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Основният проблем на държавните компании според него е, че “те са ведомства, а не корпорации”.

Експертът е убеден, че цените на акциите и някои суровини ще са по-добро убежище за инвеститорите от дългосрочните държавни облигации

Ангела Меркел "беше канцлер на Германия дълго време в период на отложени и нерешени проблеми в еврозоната. Дълговете на Италия, Испания, Гърция не са намалели. Краят на икономически цикъл на глобален растеж затваря важен период. В същото време имаме ново правителство в Италия, управлявано от популисти. Предстои да проследим развитието на пазарите", коментира той и посочи, че до момента, в който Меркел е канцлер, “трудно ще уточним какво ще бъде влиянието ѝ до края на мандата”.

Според Владислав Панев “управлението на Салвини, търговската война на Тръмп и още няколко глобални играчи” влияят на международните пазари.

“Търговската война, която Тръмп води, може да има и положителни резултати, но в краткосрочен план това ще доведе до увеличаващи се дефицити и лихви, и висока инфлация", прогнозира финансовият анализатор.

Той очаква при развиващите се пазари в Централна и Източна Европа да има колебания и волатилност на акциите.

"Проблемът сега ще бъдат с държавните облигации и срива в цените им. Цените на акциите и някои суровини ще са по-добро убежище за инвеститорите, отколкото депозитите и дългосрочните държавни облигации", смята съпредседателят на Демократична България.

Той напомни, че основният експортен пазар на България е ЕС.

“Ще видим какво ще се случи и с имотния пазар в България. Купувачите трябва да имат план Б и да са в готовност за по-високи месечни вноски. За мен увеличаването на данъци и осигуровки в този период е, меко казано, неразумно. Не вярвам, че в София при пазара на имоти има кой знае какъв балон и че цените могат да паднат с повече от 10-15%. Проблемът е, че има много свободни, необитавани апартаменти. Съветът ми към купувачите е да направят така, че да са в състояние да изплащат заемите си. В дългосрочен пан очаквам пазарът на имоти в София да е в растеж", убеден е Владислав Панев.

Повече от разговора вижте във видеоматериала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
red6 до: vankata89
преди 1 година
Няма профилна снимка
Точно това ти казвам и аз - идеята е добра, но реално реализацията в БГ може да се окаже скандална. Реално трябва да се направи един копи-пейст на добрите практики и толкова. Когато имаш инвеститори то те ще правят един допълнителен контрол, понеже... това е изключително в техен интерес.
0
 
8
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
В щатите има някакъв закон като минеш определн процент собственост за някоя банка и държавата ти стъжнява живота с бюрократични пречки това беше и причината Бъфет да продава акции на въпросната банка.

Berkshire Hathaway is dumping 9 million shares of Wells Fargo worth around $480 million in order to get around possible Federal Reserve regulations

В русия държавата си държи по - големия процент от монополистите като gazprom и си прибира дивидентите.

Само ние сме по - католици от папата и държим да си продадем активите за стотинкии след това да попаднат в ръцете на един или няколко човека и никой да не може да им каже нищо :D.

В щатите и културата им е друга. Да бъде една корпорация публична компания е въпрос на чест въпреки че може да се наложи да хвърли някой цент дивидент, а и освен това акционерите са много по - добре защитени като собственоста е разпръсната. Ако някой се опитва да източи дружеството другите акционери веднага ще изритат CEO на събранието на акционерите.
0
 
9
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Май само БФБ е с над 50% участие на държавата всичко друго се продаде на 100% иначе и аз бих бил много доволен да продадът 15 20% от активите си предприятия като АЕЦ Козлодуй например :)
1
 
6
 
2
red6 до: vankata89
преди 1 година
Няма профилна снимка
Листване на борсата не значи, че ще се продават 100% от акциите. Едно 10-15-20% да пуснат за продажба и другите да си ги държи държавата. Идеята не е лоша, но реализацията може да се окаже много кепава, по типично български.
1
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Основният проблем на държавните компании според него е, че “те са ведомства, а не корпорации”. И като се листнат какво. Мажо изкупува акциите и от държавни стават собственост на един човек още по - зле :D. Пример енерготата, солове и соди там я отписаха ама не можаха да изкупят автоматично акциите на хората, свилоза на Краси космонавта сега ще я отпиши. Имаше базик че се обидил като го питали защо е похарчил няколко милион за концерт :D.

Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата