Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Вливането на Българска роза - Севтополис в Софарма създаде предпоставки за арбитраж

Все още на пазара не е достигнато определеното съотношение за замяна срещу акции на Софарма

Одобрението на договора за вливане на Българска роза - Севтополис АД и Софарма АД доведе до повишение на относителната оценка на казанлъшкото дружество с 8,2%, показват изчисления на Investor.bg.

Одобрението на Комисията за финансов надзор е от 6 ноември 2014 г., като последните цени преди тази дата бяха съответно 1,55 лв. за акция на Севтополис АД и 3,9 лв. за акция на Софарма, което правеше съотношение от 0,397.

Българска роза-Севтополис АД
Последните цени от 19 ноември 2014 г. са вече 1,6 лв. на 3,719 лв. или съотношението се е повишило до 0,43%.

Одобреното от Комисията за финансов надзор съотношение на замяна е 0,463768 акции на Софарма АД за 1 акция на Българска роза - Севтополис АД, като има още 7,8% до достигането на това съотношение, тоест има място за хипотетичен арбитраж. 

И спекулантите тръгнаха да търсят безрисков арбитраж, като на 11 и 12 ноември имаше и цени от 1,74 лв. за акция на Севтополис, докато цената на Софарма АД се задържаше около 3,9 лв. за акция и съотношението беше 0,4462, като имаше още 3,9% до одобреното съотношение на замяна от 0,463768. Но в следващите дни цената на акция на Софарма АД падна до 3,65 лв. за акция на 18 ноември 2014 г. и спекулантите арбитражори се оказаха с неразчетени покупки на 1,74 лв. за акция на Българска роза Севтополис АД.

Разликата между съотношението между цените на акция на двете дружества преди одобрението (а именно 0,397436) и одобреното съотношение от 0,463768 е 16,6%. То обаче бе смалено от поевтиняването в цената на акциите на Софарма АД от 3,9 лв. до 3,65 лв., или с 6,4%.

Софарма АД
Вливането на Българска роза – Севтополис АД в Софарма АД дава възможност за спекула на БФБ-София, като възможностите са основно две. Ако имате акции на Софарма АД е можело да ги продадете и да купите такива от Севтополис АД, като след вливането може да се окажете с повече акции в Софарма АД, отколкото сте имали първоначално.

Вторият вариант е ако имате пари, да си купите акции на Българска роза – Севтополис АД и да се надявате, че акциите на Софарма АД няма да поевтинеят и дори ще поскъпнат, за да може след вливането (което обикновено отнема няколко месеца) да реализирате печалба, продавайки акции на Софарма АД.

Междувременно подготовката за вливането тече и Софарма АД и Българска роза – Севтополис АД свикаха общи събрания на акционерите за одобрение на договора за преобразуване чрез вливане и на съпътстващите решения относно процедурата.

Събранията на акционерите на двете дружества са свикани за 19 декември 2014 г. в 11 ч., като едното ще е в София, а другото в Казанлък.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава една акция в Софарма АД.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
На теория много вариянти има,но на практика едното пада с по-вече,другото
с по-малко и хоп коефицента готов.

Още от Новини и анализи
Регулатор предупреди за рискове при първично предлагане на криптовалути