Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Време ли е за дивидентни акции?

Средната дивидентна доходност се очертава да е около 4%, а общо 153 млн. лв. ще получат инвеститорите от очаквани дивиденти, изчислява Татяна Василева от ЕЛАНА

Време ли е за дивидентни акции?

Снимка: архив, Ройтерс

Около 1%. Толкова носи вложението в срочен банков депозит през 2015 г. Над 5% пък е доходността, която най-активно търгуваните компании на Българска фондова борса (БФБ) са донесли на инвеститорите същата година, пише ръководителят "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг Татяна Пунчева-Василева.

Доходността по депозитите не дава поводи за задоволство и през 2016 г., като надали картината ще се промени скоро. Това отваря голяма въпросителна за възможните варианти за спестяване. Такава може да са дивидентните акции въпреки значително по-високия си рисков профил.

През 2016 г. средната очаквана доходност е около 4% и то от компании, които вече се доказаха като редовни и надеждни платци.ю

Какво носи депозитът?

Лихвените проценти по срочните депозити за домакинства в страната се понижиха драстично след 2008 г. От над 8% през 2009 г. днес лихвата е под 1%, по данни на Българска народна банка. Причините са ясни. Глобалната криза и гладът за ресурс на местните банки първо ги вдигна значително. А последвалата политика на нулеви и/или отрицателни лихви по света и насищането с ликвидност на българските банки, очаквано свалиха лихвения процент до най-ниските му нива за последните 16 г.

Графика: ЕЛАНА Трейдинг

Очакванията са лихвите да останат ниски още дълго, особено предвид факта, че Brexit не дава основания за затягане на монетарната политика в Европейския съюз. Освен това местните банки продължават да имат много свободни пари, за които трудно намират доходоносна инвестиционна алтернатива, а апетитът на българските домакинствам към спестяване остава висок. Все пак последното започва да се успокоява – видно от намаляващия размер на новооткрити депозити в статистиката на БНБ. Растящото вътрешно потребление пък отчасти е сигнал, че хората търсят и други алтернативи за парите си.

Един възможен вариант за спестяване - акции с дивиденти

През последните 13 г. средната доходност от дивиденти в България е 4,7%, или 4,7 ст. на всеки 1 лв., инвестиран в ликвидна компания на БФБ. Това е малко над средната възвращаемост от срочен депозит за същия период. Настоящият сравнително дълъг период на нулеви лихви обаче показва, че моментът за пренасочване на свободен ресурс към алтернативни и по-рискови вложения е дошъл. Едно от тях може да е дивидентните акции.

Един от начините инвеститорите да се възползват от високата доходност на акциите и значително да намалят риска е като инвестират в акции на големи компании, които редовно плащат дивидент, имат добро финансово здраве и високо ниво на корпоративно управление. А най-активно търгуваните български публични компании вече имат дълга история в плащането на дивиденти, като средногодишният доход по дивидентите им надхвърля няколкократно доходността на депозитите.

Графика: ЕЛАНА Трейдинг

В България повечето акции, които се търгуват активно на фондовата борса и които плащат редовно дивидент, носят между 3% и 5% доход на акционерите си. През 2016 г. компаниите ще разпределят спечеленото през 2015 г. Съответно - средната доходност се очертава да е около 4% (на база на обявените и гласувани дивиденти към края на юни 2016 г.) спрямо 0,64% средна лихви по новооткрити срочни депозити до една година към март 2016 г., по данни на БНБ.

Общата сума, която ще получат инвеститорите от очакваните дивиденти, пък е 153 млн. лв., от които 125 млн. лв. идват от редовните и активно търгувани платци. Това е с 12% под сумата за предходната година, но следва да се отбележи, че една от най-големите компании на пазара – Булгартабак холдинг, обяви, че няма да разпредели дивидент от резултатите си за 2015 г. , а година по-рано раздаде над 30 млн. лв. под формата на дивиденти.

Най-големите платци тази година

Тази година най-голяма сума, или 28,5 млн. лв., ще разпредели най-големият холдинг на пазара Химимпорт. Една част от сумата се очаква да бъде по привилегированите акции на холдинга, които от 16 юни бяха трансформирани в обикновени книжа. Въпреки това те си носят гарантиран дивидент както от печалбата за цялата 2015 г., така и от печалбата за половината 2016 г.

Допълнително, ръководството на Химимпорт обяви, че предлага да се разпредели и дивидент по обикновените акции като реверанс за десетгодишнината на компанията на фондовата борса. Предложението е за 4,5 ст. на акция, което по текущи цени е близо 3,5% доходност и в близко до средното за по-големите компании на борсата. Привилегированите акции на дружеството пък носят 15% доходност на база последната цена, на която се търгуваха в този им вид, но те вече не могат да бъдат закупени заради трансформацията им в обикновени акции.

Трансформация, която в края на април се случи и с привилегированите акции на София Комерс - Заложни Къщи, но със заявения интерес на компанията да продължи да раздава дивидент по обикновените си книжа. Последните тази година донесоха двуцифрена доходност от над 20%.

Рекорден дивидент в историята си ще разпредели производителят на акумулатори Монбат. Акционерите одобриха дивидент от 28 ст. на акция, или близо 4% възвращаемост спрямо текущите цени на книжата на дружеството. „Монбат“ е сред ликвидните компании, които всяка година споделят част от спечеленото през предишните дванадесет месеца с всички акционери. Изключение бяха кризисните години като 2008-2009 г., когото временно преустанови плащанията. Но това бе практика и за други компании на пазара, считани за дружества със сравнително стабилни дивиденти.

Дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) естествено са сред компании с най-предвидима политика на разпределение на дивиденти заради вроденото им в закона задължение за това. Доходността, която носеха и се очаква да носят, е над средната за пазара. Тази година сред акциите с най-висока доходност от този сектор са книжата на Агрофинанс със 6,15% доход, следвани от тези на Софарма имоти със 6%, Адванс Терафонд с 4,9% и Фонд за недвижими имоти България с 4,27% на база на досега обявените и/или гласувани намерения за разпределение.

Още по темата

От четирите изброени фонда за последните пет години най-висока доходност носят акциите на Адванс Терафонд – 12,7% петгодишна средна възвращаемост. С промяна в начина на реализация на земеделската земя, в която компанията инвестира, обаче ще се промени и размерът на реализирания и очакван дивидент от нея. Компанията започна да продава земята си на лизинг, с което отлага във времето разпределението на пълния доход от сделката. Това обяснява понижението на доходността през тази година до 4,84% спрямо 12,24% година по-рано.

Дивидентната възвращаемост на АДСИЦ-ите обаче започва да се сдобива с конкуренция. Няколко компании на пазара отчетливо градят стабилна и предсказуема политика по разпределение на печалбата си. Сред тях са дистрибуторът на лекарства Софарма Трейдинг от групата на Софарма, младото лизингово дружество ЕЛАНА Агрокредит и куриерската компания Спиди.

Софарма Трейдинг показа среден процент на разпределение на печалбата от около 80% за осемте години, откакто е на фондовата борса, като средната дивидентна доходност за същия период е 6,5%. През тази година ръководството на компанията гласува 0,30 лв. на акция, или 5,3% доходност.

От друга страна по устав ЕЛАНА Агрокредит задължително разпределя 90% от печалбата си. Натрупаният от компанията портфейл от лизингови договори за покупка на земя се очаква да й позволи да разпределя дивидент над средния за пазара. Тази година тя ще разпредели 0,049 лв. на акция, което е малко над 4% доход по текущи цени, но при трикратно увеличение на капитала през 2015 г.

Куриерската компания Спиди пък е заявила ,че ще разпределя поне 50% от годишната си печалба, като от листването си през 2012 г. досега носи приличен доход по този компонент, подплатен и с добри корпоративни резултати.

Последователна дивидентна политика на база на силен фундамент следват и дружествата от групата на Стара планина холд, като включително холдингът започна да реализирана такава.

Все пак трябва дебело да се подчертае, че доходът от дивидент не е гарантиран. Но е отчасти предвидим, стига да се базира на здрави основи, т.е. силни или поне стабилни финансови резултати, добър мениджмънт и прозрачно отношение към инвеститорите. Тази комбинация привлича спестители към дивидентните акции въпреки по-високия риск, тъй като дава възможност за редовен доход от вложението.

Графика: ЕЛАНА Трейдинг

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Веселина Василева

Последни новини

Коментари (11)

   1| 2    
9
 
14
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Винаги е време за дивидентни акции. Когато не е време за дивидентни акции, не е време за никакви акции. А за недивидентни акции никога не е време.
4
 
5
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако някой очаква до 10 години лихвите да се покачат до 5%, а дивидентната доходност до 10% не е рационално от негова страна да купи акции с 5% дивидентна доходност, освен ако не очаква тази доходност да се покачи рязко поради покачване на самия дивидент. Много по безрисково за същия инвеститор е просто да държи кеш или банков депозит с 1% лихва.
5
 
6
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Отговорът на заглавието “Време ли е за дивидентни акци?, е че времето за купуване на дивидентни акции беше преди 3-4-5 години. При сегашните нулеви и отрицателни лихви, рискът трендът да се обърне нагоре и лихвите да почнат да се покачват е все по голям! В момента все повече инвеститори се настройват към “вечни времена“ на ниски лихви, но подобни очаквания изобщо не са рационални. Кога точно ще се обърнат очакванията и лихвите ще тръгнат нагоре е труден въпрос да се каже, но че това ще стане е събитие със 100% сигурност!
7
 
2
 
8
MZ/X до: kamikatze
преди 1 година
Няма профилна снимка
Достатъчно е не самите лихви да сконат рязко, а очакванията за бъдещето им покачване за да предизвикат паника на пазара и всички де се опитат “на време“ да излязат през тясната врата на слабата ликвидност на българския пазар!
Ако очакваш следващите 5 години лихвите да се покачат до 5%, а дивидентната доходност да скочи на 10%, едва ли би държал акции с дивидентна доходност с 5%. За 5 години би получил общо 25% дивидентна доходност, но би загубил 50% от курсова разлика!
3
 
7
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Само не разбрах как така има очаквания лихвите "да скокнат рязко"?

Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения