Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Всички индекси на БФБ затвориха с ръстове, но и със слаб оборот

Седем дружества от състава на основния индекс поскъпнаха, като най- печелившото е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“

Всички индекси на БФБ затвориха с ръстове, но и със слаб оборот

Снимка: Олег Попов, архи, Investor Media Group

Българската фондова борса приключи търговията изцяло на зелена територия след няколко по-колебливи сесии.

Основният индекс SOFIX записа ръст от 0,29% до 523,94 пункта. По-широкият BGBX40 нарасна с 0,94% до 119,40 пункта, записвайки четвърта поредна печеливша сесия. Секторният BGREIT се покачи с 0,11% до 146,80 пункта, докато BGTR30 прибави 0,97% до 571,69 пункта.

Оборотът на регулиран пазар остана слаб, като възлезе на 811,3 хил. лв. след 389 сделки. С акции на SOFIX оборотът достигна 213,5 хил. лв. след търговия с 13 дружества и 111 сделки.

Седем дружества от състава на основния индекс поскъпнаха, като най-печелившото дружество е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ с повишение от 1,25%. На второ място е „Доверие Обединен Холдинг“ АД с ръст от 1,14%, а книжата на „Елана Агрокредит“ АД повишиха цената си с 0,9%.

Само една компания остана на червена територия – „Химимпорт“, чиито акции поевтиняха с 0,45%.

Най-печелившата компания извън SOFIX е „БГ Агро“, като акциите на дружеството повишиха цената си с 20%. На втора позиция е „Агрия Груп Холдинг“ с ръст от 14,48%, следвана от „Феърплей Пропъртис“, която прибави 10,67% към цената си.

„Неохим“ е най-губещата компания, като акциите на димитровградското дружество поевтиняха с 11,62%. Тя обаче записа най-висок оборот в размер на 168,3 хил. лв. На второ място по спад са привилегированите акции на „София Комерс-Заложни къщи“ АД с понижение от малко над 7%, а обикновените акции на дружеството поевтиняха с 3,68%.  

На второ място по оборот е варненската „Агрия груп холдинг“ АД със 131,3 хил. лв. Оборотът от търговия с акции на „Алтерко“ достигна 56,5 хил. лв. При „Спиди“ търговията приключи с оборот от 28,2 хил. лв. и ръст в цената на акциите от 1,89% след девет сделки. След вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за търговото предложение на „Спиди“ АД заради открити „непълноти и несъответствия, които е необходимо да се отстранят“, стана ясно от решенията на регулатора на 27 април.

Така акционерите ще имат време да се запознаят с консолидирания отчет за първите три месеца от годината. Ако резултатите са добри, пазарната цена е вероятно да се увеличи над търговата, предложена от „Геопост“, което може да откаже акционерите да продадат своите акции на по-ниска от пазарната цена.

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ обяви, че има предварителни договори за продажба на 4144 дка земя. Така с продадени за първото тримесечие на 2021 г. 482 дка се очаква да бъдат реализирани поне 4626 дка през 2021 г., което е повече от 2020 г., когато бяха продадени 4555 дка (чрез директни договори, извън договорените в предходни години). Акциите на дружеството останаха без промяна в цената днес, като след 16 сделки оборотът от търговията възлезе на 36,2 хил. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Монбат" ще придобие дял от тунизийска компания за батерии